Strokovnjak je pojasnil, kako morate ukrepati, če je vozilo poplavilo. Odločilen je prvi korak ...

Va, D.Ži
09.08.2023 12:47

Kaj storiti, če vam poplavi vozilo, pove strokovnjak avtomoto zveze Slovenije (AMZS) Sašo Tomažič. Odpravljanje škode vam zna vzeti veliko časa in tudi denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Poplavljeno vozilo mora čim prej na servis. Najprej je treba prekiniti električno napajanje, odklopiti akumulator, svetuje izkušeni tehnični inštruktor AMZS Sašo Tomažič. Avtomobil je treba čimprej spraviti v povsem breznapetostno stanje, ker vsak vdor vode v elektronske module v kabini povzroči celo nepopravljivo škodo, če so pod napetostjo. Pri sodobnih avtomobilih veliko naprav zaradi stanja pripravljenosti tudi v mirovanju ostane pod napetostjo. Prva pomoč je torej dvig pokrova motorja in odklop akumulatorja

Tudi navidez posušen avto mora ostati odklopljen, dokler ga ne pregledajo izkušeni serviserji. "V sodobnih avtomobilih je veliko občutljive senzorične elektronske opreme, ki je vgrajena v dno avta - pod preproge in v osrednji tunel, ki se začne pri prestavni ročici. Prav v neposredni bližini prestavne ročice imamo v avtomobilih tudi cel kup kompleksne multimedijske opreme s trdim diskom in celo LTE-mobilno napravo. Vse te naprave so najbolj izpostavljene vdoru vode," opozarja Tomažič.

Elektronski moduli v kabini tudi niso dodatno zaščiteni pred vremenskimi vplivi, dodaja: "Vsa električna napeljava in konektorji zunaj avtomobilske kabine so zaščiteni pred vdorom vode ali celo vodotesni, medtem ko v kabini ni tako."

Poplavljeni avto se čisti in suši, izključno ko ni pod električnim napajanjem. ​Tomažič pa pri poletnih nalivih izpostavlja še eno težavo. "Pri marsikaterih avtomobilih je treba pri servisu dosledno čisti kanale, po katerih s strehe in vetrobranskega stekla odteka voda. Če v njih zastaja voda zaradi listja, iglic ali prašnih oblog, lahko pride do vdora vode v kabino. Pri nestrokovnih servisnih posegih se to preprosto spregleda." In nadaljuje: "Znani so primeri, kjer je zaradi zamašenega odvodnjavanja voda vdrla v kabino in naredila za 500 ali 1000 evrov škode."

ZPS: V servisu naj pripravijo specifikacijo del

Nasvete, kaj lahko storite ob od vode uničenem avtomobilu, so pripravili tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Svetujejo, da najprej v zavarovalni polici in splošnih pogojih preverite, ali imate vključeno zavarovanje pred poplavami oziroma naravnimi nesrečami. Pogosto to namreč ni del standardnega kasko zavarovanja, pač pa sodi med dodatne pakete delnega kaska.

Čimprej vzpostavite stik z zavarovalnico, najhitreje bo preko obrazca na spletni strani, in počakajte na cenilca. Čeprav se pri zavarovalni vrednosti upošteva vrednost novega avtomobila, je pri obračunu totalke osnova za zavarovalnino njegova trenutna (dejanska) vrednost. "Pred začetkom servisnega posega naj v servisu pripravijo specifikacijo predračun del. V vsakem primeru, namreč lahko računate na precej visok strošek popravila, ukrepanje na pamet je lahko precej drago. Možnost stroškovno sprejemljivega popravila se zmanjšuje s količino vode, v kateri je avtomobil stal," svetujejo pri ZPS.  Kaj pa, če je avtomobil zalilo na parkirišču podjetja, trgovine ali servisa? "V tem primeru se je treba povezati z lastnikom zemljišča oziroma nosilcem dejavnosti in preveriti, ali ima sklenjeno zavarovanje (tudi) za parkirane avtomobile. Položaj je nekoliko drugačen, če ste avtomobil pustili na servisnem pregledu, saj v tem primeru velja, da ste ga zaupali podjetju v hrambo in bi bilo zelo nenavadno, če takšni avtomobili ne bi bili zavarovani," še pojasnjujejo. Ob oddaji odpisanega avtomobila v zbirni center vam pripada sorazmerno povračilo stroška vinjete, kar uredite pri Darsu. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta