Ta teden bi moral začeti novi ustavni sodnik ali sodnica. Neizvoljeni Teršek na facebooku ostro nad Pahorja

13.07.2020 12:17

Mandat se 14. julija 2020 izteče ustavni sodnici dr. Dunji Jadek Pensa, a še nima zamenjave. Predsednikov nepotrjeni kandidat pričakoval eno, predsednik naredil drugo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Teršek na javni predstavitvi v predsedniški palači. 
Nik Jevšnik/STA

Ker državni zbor sredi junija ni potrdil novega ustavnega sodnika (kandidatka, vrhovna sodnica Barbara Zobec, se je iz postopka umaknila, češ da tako ali tako ne bo izvoljena, na koncu zato edini kandidat predsednika republike dr. Andraž Teršek pa nato ni dobil dovolj glasov poslancev in poslank), bo od sredine tega tedna ustavna sodnica dr. Dunja Jadek Pensa, ki je devetletni mandat začela 15. julija 2011, v podaljšku. Dokler ne bo izvoljen novi ustavni sodnik ali sodnica.
Da bi dotedanji ustavni sodnik moral, zaradi nemotenega funkcioniranja ustavnega sodišča, ostati še malo čez mandat, se ni zgodilo že leta. V prejšnjem desetletju pa smo imeli celo situacijo, ko se je tako rekoč hkrati iztekel mandat nekaj ustavnim sodnikom, vsi novi pa niso bili izvoljeni, zato so takrat na ustavnem sodišču, v skladu s poslovnikom, žrebali, kdo od starih gre v podaljšek.

Janko Rath
Dr. Dunja Jadek Pensa, strokovnjakinja za gospodarske in civilne zadeve, je bila pred prihodom na ustavno sodišče vrhovna sodnica. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta