Tajani še globlje v retorični fojbi

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
12.02.2019 20:26

Predsednik Evropskega parlamenta je kvečjemu obžaloval, da naj bi bili njegove besede v Bazovici v Sloveniji in na Hrvaškem napačno razumeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Tajani včeraj na rdeči preprogi Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Mu jo lahko kdo spodmakne?
Epa

Z današnjim dnem je postajalo vse bolj očitno, da se predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani iz Evropske ljudske stranke (EPP), katere član je prek Berlusconijeve politično-nogometne pogruntavščine Naprej, Italije, v ponedeljek pozno popoldan v Strasbourgu na plenarnem zasedanju institucije, ki jo vodi, ni zares opravičil za besede, ki jih je bil izrekel v nedeljo pri Bazovici.

Pozivi k odstopu

Kot je videti, pomanjkljivega opravičila torej ne slovenska ne hrvaška politika "ne bosta kupili". Že v ponedeljek so slovenski Socialdemokrati prek evropske poslanke Tanje Fajon Tajanija pozvali k odstopu. Včeraj se je pozivu pridružil tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec. Evropski poslanec NSi, stranke, ki je članica EPP, Lojze Peterle prav tako ne sprejema opravičila. Peterle je ocenil, da je bil Tajanijev govor ob bazoviških fojbah predvolilen. Drugačno držo je zavzel Franc Bogovič, evroparlamentarec iz SLS, prav tako EPP, ki se je sicer v Strasbourgu med prvimi kritično odzval na Tajanijeva izvajanja.

SDS malo po svoje

V SDS si seveda niso mogli kaj, da ne bi v odzivih na Tajanija videli še kaj več. Tomčeva je menila, da je ta odziv "izjemno populističen" in podpihuje sovraštvo ter razdor. Ona pa podpira strpno in k spravi usmerjeno politiko, ki enako obravnava vse žrtve totalitarnih sistemov. Janša je že dan prej na twitterju naštartal premierja Marjana Šarca, ki je italijanske govorce opozoril na njihov "zgodovinski revizionizem brez primere". "Zgodovino potvarja Šarec. Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Musolinija so Italijani sami obesili. SLO komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih," je čivknil Janša.

Slovenski in hrvaški člani zahtevajo umik izjave

Sicer pa so slovenski in hrvaški poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Tajaniju pisali protestno pismo, v katerem zahtevajo, da se jasno opraviči za svojo izjavo, ki jo je to nedeljo izrekel kot govorec na slavnostni prireditvi v spomin na žrtve fojb v Bazovici. 
Hkrati zahtevajo, da izjavo tudi prekliče. "Vaša izjava, ki jo obsojamo, je na žalost odprla že dolgo časa zaceljene rane. Razumeti jo je moče kot ozemeljske pretenzije in tudi kot revizionizem in na žalost ne daje prostora za drugačne interpretacije. Razumemo, da vam je žal, ampak pričakujemo jasno opravičilo in preklic vaše izjave," so zapisalio. 
{twitter}https://twitter.com/lojzepeterle/status/1095406885640028160{/twitter}
Prepričani so, da je tudi zanj pomembno, da se spoštuje ozemeljska celovitost Hrvaške in Slovenije. "Zato vas v imenu zgodovinske resnice vabimo, da se nam pridružite pri obisku vseh obeležij zločinov totalitarnih režimov na Hrvaškem in v Sloveniji kot opozorilo, da se kaj takega ne bi več nikoli ponovilo. Hrvaška in Slovenija sta neodvisni in suvereni državi, hkrati pa imajo slovenske in hrvaške pokrajine v Istri in hrvaške pokrajine v Dalmaciji dolgo zgodovino," so še zapisali. 
Zaključili so z besedami, da so hrvaški in slovenski poslanci EPP v Evropskem parlamentu zavezani ohranjanju dobrih sosedskih odnosov med Slovenjio, Hrvaško in Italijo. 
Pod pismo so se podpisali: Dubravka ŠuicaIvana MaletićŽeljana ZovkoIvica TolićMarijana PetirMilan ZverFranc Bogovič, Alojz PeterleRomana Tomc in Patricija Šulin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta