Tehnične preglede vozil bo možno opraviti že v ponedeljek

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.04.2020 12:56

Vlada se je odločila sprostiti omejitev in tako bo že od ponedeljka naprej mogoče izvajati tehnične preglede vozil. Stroka opozarja, da sicer ne moremo vedeti, koliko tehnično neustreznih vozil se vozi po naših cestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Igor Napast

Potem ko je vlada 15. aprila sprejela odločitev (odlok je pričel veljati 16. aprila) za podaljšanje veljavnosti prometnih in vozniških dovoljenj do 17. junija in začasno prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja, je odločitev negativno presenetila Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije in Trgovinsko zbornico Slovenije. Pri OZS, GZS in TZS so tako vlado pozvali, da se čim prej omogoči opravljanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah. Vlada je tako danes sprejela odločitev, da se z 20. aprilom sprosti prepoved opravljanja tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter odpravila prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza. Še vedno pa do 17. maja 2020 velja prepoved ponujanja oziroma prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija, je še sporočila vlada. 

Kupljenih in plačanih vozil ni mogoče registrirati

Tudi prodaja motornih vozil doslej ni bila mogoča, saj vozila kupec ni mogel registrirati. Enako je bilo z vozili, ki so jih kupci plačali tik pred začasno prepovedjo izvajanja registracij. Peter Javoršek s podjetja ABC CAR je opozarjal, da so jih obupane stranke dnevno klicale, kako do avtomobila, ki ga potrebujejo, "mi pa smo brez odgovorov. Verjetno se zdi večini super, da registracije ni treba podaljšati. Mi pa se soočamo s klici ljudi, ki so bili odvisni od ukinjenega javnega prevoza in potrebujejo vozilo, ter od ljudi, ki so se jim pokvarila stara vozila." Prav tako doslej ni bilo možnosti zahtevati vračila že plačane cestnine ob odjavi vozila, saj vozila ni bilo mogoče odjaviti. Te omejitve je vlada z današnjim sklepom odpravila in veljajo od poneceljka, 20. aprila.
Tudi Janko Verlak, področni vodja pri Avto Krka pojasnjuje, da je izvajanje tehničnih pregledov nujno, na odprtje delavnic pa so pripravljeni. Čakajo le še na napotke, kako bo v spremenjenih razmerah potekalo delo. Svetuje, da naj jih prvi obiščejo tisti vozniki, ki jim je registracija vozila potekla 16. marca, ko so tehnične preglede prenehali izvajati.
Odlok določa tudi, da se mora letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu kljub podaljšanju veljavnosti prometnih dovoljenj plačati od datuma poteka veljavnosti, kot je to navedeno na prometnem dovoljenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta