Tekma za frekvence: Priprave na 5G v polnem teku

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.01.2020 19:01

Potrebna bo dva- do trikrat večja gostota baznih postaj, da bo lahko omrežje 5G delovalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z omrežjem 5G bo smiselno najprej zagotoviti pokritost predvsem v mestih, poslovnih središčih in ob prometnih povezavah.
Reuters

Kako se na nadgradnjo omrežja pripravljajo slovenski telekomunikacijski ponudniki, smo preverili pri Telekomu Slovenije, A1 in Telemachu. Pri slednjem pojasnjujejo, da so v svoje mobilno in fiksno omrežje v zadnjih letih vložili več kot 100 milijonov evrov in da je omrežje že pripravljeno za peto generacijo. "Oprema in tehnologija, ki jo kupujemo in uporabljamo v zadnjih letih, je pripravljena na implementacijo 5G. Obenem si neprestano prizadevamo, da vse posodobitve obstoječe opreme izvajamo v skladu z zahtevami tehnologije 5G, kar nam bo v prihodnosti omogočilo lažji in učinkovitejši prehod in komercialno ponudbo najnovejše tehnologije na našem mobilnem omrežju," navaja Telemach, kjer so trenutno v obdobju izvajanja testov tehnologije 5G, za nadaljnji bistveni korak k začetku komercialnega omogočanja uporabe omenjenega omrežja pa potrebujejo frekvence, saj brez njih ni mogoče implementirati tehnologije. "Pri tem čakamo državo, ki je napovedala dražbo frekvenc, a se ta vedno znova prelaga na kasnejši termi," pravijo pri Telemachu.
Da bo od dodelitve frekvenčnih spektrov do nadgradnje omrežja za celostno komercialno uporabo potrebno vsaj leto dni, pa odgovarja Telekom Slovenije, kjer se na uvedbo 5G aktivno pripravljajo že nekaj časa, tako da je velik del njihovega omrežja na nadgradnjo že pripravljen, navajajo. "Testiramo različno opremo ter njeno odzivnost in kompatibilnost na frekvencah 700 MHz in 3.5 GHz."

Zdravstvo, pametna mesta, transport

Pametna 5G-infrastruktura bo omogočala navidezna namenska omrežja za storitve na področju zdravja, energije, transporta, tovarn, pametnih mest in skupnosti. Pri tem se bo v prvi fazi zgodila razmeroma enostavna nadgradnja baznih postaj, dodajajo, čemur bodo sledile nadgradnje na novih frekvencah, ki jih mora zagotoviti država. "Ob tem bo treba zagotoviti tudi bistveno večje kapacitete omrežja, kar bo poleg novih spektralnih pasov dolgoročno zahtevalo gostejše dostopovno omrežje oziroma več baznih postaj." Pojasnjujejo, da je za zdaj za informacijo o tem, koliko in kje bo zaradi mobilnega omrežja pete generacije v prostor umeščenih več oddajnikov, še prezgodaj. Bo pa z omrežjem 5G smiselno najprej zagotoviti pokritost predvsem v mestih, poslovnih središčih in ob prometnih povezavah.

Prva 5G bazna postaja je v Ljubljani

Družba A1 je 11. novembra lani prejela odločbo AKOS-a, ki jim dovoljuje uporabo frekvence 3,5 GHz do februarja 2020, konec preteklega leta so zato na strehi svoje poslovne stavbe postavili prvo bazno postajo 5G. "Po dobrih izkušnjah predvsem iz Avstrije smo se odločili postaviti testno bazno postajo v Sloveniji," so tedaj pojasnili in navedli, da bodo tako vplive na okolico spremljali tudi sami. Zimski čas so izbrali, saj je primeren tudi za testiranje vremenskih razmer, lokacijo v ljubljanskem BTC pa zato, ker je po prometu podobna delovanju v centru mesta, le da tukaj ni rezidentov. Matjaž Prvinšek, ki je pri A1 zadolžen za načrtovanje omrežja, je pojasnil, da prinaša 5G veliko večji prenos podatkov v obe smeri in veliko boljšo odzivnost sistema ter večje kapacitete. Vendar nova tehnologija ni poceni, za dobro pokritost potrebujemo več baznih postaj, velik problem pa bo zagotavljati tudi pokritost v stavbah. V intervjuju za našo sobotno prilogo nam je Dejan Turk, prvi mož družbe A1 v Sloveniji, povedal, da pokritost bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta