Teorije zarot: Zemlja je ploščata, seveda

V času, ko je svet uklenila pandemija, so se teorije zarot širile približno tako hitro kot virus. Tudi tista o 5G, ki da je tako ali drugače odgovoren za epidemijo. Prihajajo hibridizirane teorije zarot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protesti podnebnih aktivistov proti 5G 
Reuters

Znanstveniki in raziskovalci iščejo odgovore. Toda znanost je počasna in metodična, izmišljena pojasnila o tem, kako se je začel izbruh, pa so medtem pričela polniti praznino. Med njimi je tudi teorija o krivdi tehnologije 5G. Toda kje se je začela ta teorija, kako se je razvijala in mutirala in kaj je mogoče storiti zoper njo?

Radijski valovi razburjajo že od začetka

Teorije zarote o tehnologiji mobilnih telefonov krožijo od 90. let prejšnjega stoletja in imajo globoke zgodovinske korenine. Zdravniki so prvič govorili o tako imenovani radiofobiji že leta 1903. Po strahu pred daljnovodi in mikrovalovi v 70. letih prejšnjega stoletja so nasprotniki tehnologije 2G v 90. letih trdili, da lahko sevanje iz mobilnih telefonov povzroči raka in da se te informacije prikrivajo javnosti. Druge teorije zarote o 5G vključujejo misel, da je tehnologija odgovorna za nepojasnjeno umiranje ptic in dreves. Teorija zarote koronavirusa 5G ima več različnih sevov, več različnih stopenj neverodostojnosti, piše skupina raziskovalcev za The Conversation.
"Ena od prvih različic teorije je trdila, da ni naključje, da se v Wuhanu, kjer se je začela pandemija, preizkuša tehnologija 5G (to je napačno, saj so 5G že uvedli na številnih drugih lokacijah). Nekateri trdijo, da je bila koronavirusna kriza ustvarjena namenoma, da bi ljudje ostali doma, medtem ko 5G-inženirji nameščajo tehnologijo. Drugi vztrajajo, da 5G-sevanje oslabi imunski sistem ljudi, zaradi česar so bolj izpostavljeni okužbam za covid. Druga mutacija teorije zarote 5G trdi, da 5G neposredno prenaša virus. Te različne zgodbe o 5G so pogosto združene z drugimi teorijami zarote o covidu-19 v strupeni koktajl dezinformacij," pišejo raziskovalci nastanka teorij zarote Marc Tuters, docent za nove medije in digitalno kulturo na univerzi v Amsterdamu, Peter Knight, profesor ameriških študij na univerzi v Manchestru, Wasim Ahmed, predavatelj digitalnega poslovanja na univerzi Newcastle, in Joesph Downing, znanstvenik na Londonski šoli za ekonomijo, slednja sta avtorja nove študije o izvoru teorije zarote 5G na družbenih medijih.

Od Trumpa do popolnega nadzora

Sprva so nekateri teoretiki zarote vztrajali, da je grožnja virusa (in navidezna stopnja smrti) pretirana. Nekateri privrženci Donalda Trumpa so govorili, da je del zapletene prevare, ki naj bi škodila njegovim možnostim za ponovno izvolitev. Drugi, zlasti na skrajni desnici v ZDA, so zavračali nujne ukrepe za zaustavitev epidemije, češ da gre za prizadevanja "globoke države" za nadzor prebivalstva, in v odgovor pozvali k "drugi državljanski vojni".
Druge vidne teorije vključujejo trditev, da je virus pomotoma sprostil inštitut Wuhan ali da so ga namerno naredili kot orožje za boj proti Kitajski ali Ameriki. Vse bolj priljubljena ideja je, da je pandemija del načrta globalnih elit, kot sta Bill Gates ali George Soros, da bi v povezavi z velikimi farmacevti (Big Pharma) uvedli obvezna cepljenja po vsem svetu, ki bi vključevala sledilne čipe, ki bi jih nato aktivirali z radijskimi valovi 5G.
Podatki anket v različnih državah, vključno z Združenim kraljestvom, ZDA, Francijo, Avstrijo in Nemčijo, so pokazali, da je najbolj priljubljena teorija zarote o koronavirusu, da je virus ustvaril človek - 62 odstotkov anketirancev v Veliki Britaniji meni, da je ta teorija vsaj deloma resnična.

Od kod te teorije

"Kar nekaj teh teorij je novih. Večinoma gre za mutacije ali ponovne kombinacije obstoječih tem, ki se pogosto opirajo na retorične manevre, ki imajo dolgo zgodovino. Teoretiki zarote imajo običajno zaključen svetovni nazor, s pomočjo katerega razlagajo nove informacije in dogodke tako, da ustrezajo njihovi obstoječi teoriji. Dejansko je ena od pomembnih značilnosti razmišljanja zarot ta, da je samozapečateno, neuničljivo in odporno na izzive. Ironično je, da se pomanjkanje dokazov pogosto jemlje kot dokaz velikega prikrivanja," pišejo avtorji.

Reuters

Povezani politični spektri

Že dolgo obstajajo govorice o zaroti, da farmacevtska industrija zavira zdravilo za raka. Zamisel, da je bil virus narejen v laboratorijih, je pred četrt stoletja krožila tudi o virusu HIV. Eden od začetkov te zgodbe je bil primer kampanje za dezinformacijo ruske KGB. Trditev, da sta fundacija Bill in Melinda Gates ali George Soros načrtovala pandemijo koronavirusa, je različica znanih desničarskih (in pogosto rasističnih in antisemitskih) fantazij zarote o "globalističnih" elitah, ki grozijo nacionalni in posameznikovi suverenosti. Obstaja vse več dokazov, da skrajno desne skupine oportunistično uporabljajo strah in negotovost okoli pandemije za promocijo svoje sovražne politike.

Z obrobja v center

Avtorji raziskave tudi svarijo pred posebno kombinacijo v primeru povezave 5G in koronavirusa: "Čeprav so takšne teorije zarote manj razširjene kot hudourniške dezinformacije o koronavirusu, ki jih katalogizirajo in razveljavljajo skupine za nadzor medijev, je še zlasti pomembno, kako mutirajo in se združujejo v nove in potencialno nevarne oblike, ko se različna plemena zbližajo in posežejo v glavni tok z videoposnetki, ki vključujejo 'prave' strokovnjake.
S koronavirusom so obstoječe teorije zarote 5G resnično razširile, kar je na primer vodilo do novih protestnih gibanj, kot so tako imenovani higienski protesti v Nemčiji. V teh protestih neznane sestave levičarskih in desničarskih aktivistov najdejo pogost vzrok v skupni ogorčenosti do protokolov o zaklepanju.
V zadnjih nekaj letih so se teorije zarote Deep State, kot sta Pizzagate in QAnon, najprej razvile v reakcionarnih 'globokih spletnih' skupnostih, preden so se razširile v mainstream, kamor so jih poslali dezinformacijski botri, vplivniki družbenih medijev, zvezdniki in politiki. Cvetoče skupnosti so zrasle okoli teh teorij, združene okoli pridigarjev/podjetnikov s teorijo zarote. Precej teh številk, z nekaj izjemami, je bilo za razlago pandemije koronavirusa skozi njihovo posebno zarotniško lečo. Koronavirus kot sklop, ki povezuje ta različna plemena, je bil rezultat navzkrižne oploditve idej. Zdi se, da se takšne hibridizirane teorije zarote pojavljajo po vseh točkah političnega spektra in spleta, v nasprotju s prejšnjimi primeri, ko so se pojavile predvsem z robov in se širile v mainstream."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta