Terme Lendava po dveh letih madžarskega lastništva: Za zastoj prenove krivijo tudi potres

Timotej Milanov Timotej Milanov
16.02.2022 06:00

Delavci na čakanju dobivajo stoodstotno nadomestilo plače, a so v sindikatu zaskrbljeni zaradi dolgotrajne prenove. Župan računa na partnerski odnos mesta in term po odprtju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekoč priljubljeni termalno-turistični kompleks v Lendavi dve leti po prodaji madžarskemu državnemu skladu še vedno sameva. 
Andrej Petelinšek

Terme Lendava dve leti po prodaji madžarskim lastnikom kažejo klavrno podobo. Konec leta 2019 se je zaključil postopek, v katerem je Sava Turizem lendavske terme za devet milijonov evrov prodala madžarskemu državnemu skladu Comitatus-Energia. Ta zdaj že več kot eno leto prenavlja hotelski in termalni kompleks, ki je v tem času brez gostov.

Direktor Daniel Kovacs, ki je septembra lani na tem mestu zamenjal Petra Molnarja, zagotavlja, da se obnova term zaključuje: "Prenovljene zgradbe in nove storitve v letošnji sezoni čakajo tisoče slovenskih in tujih gostov, ki se želijo sprostiti pri nas. Naš cilj je, da bi hotel postal eden od ponosov pomurske regije, da bo prispeval k nadaljnjemu uspehu slovenskega turističnega sektorja s kmalu končano prvo fazo prenove, ki bo zagotavljala okolju prijazno delovanje in nadaljnji razvoj."

Nov napis so s pročelja umaknili

Kovacs pri tem ne navaja točnega datuma, kdaj naj bi terme vnovič odprle svoja vrata, prav tako se je izognil odgovoru na naša vprašanja glede vrednosti investicije, izvajalcev del in obsega prenove. V zadnjem času so, kot pravi, morali premagati številne izzive. Poleg epidemije koronavirusa in posledic večdesetletne odsotnosti vlaganj v vzdrževanje in razvoj kompleksa jim je preglavice po njegovih besedah povzročila tudi škoda zaradi potresa s središčem v Siško-moslavški županiji na Hrvaškem konec leta 2020, katerega posledice so čutili tudi v nekaterih slovenskih obmejnih krajih, med njimi v Lendavi.

Okolica hotela, ki jo varuje tudi varnostna služba, kaže klavrno podobo. Kljub temu vodstvo družbe zatrjuje, da je prenova tik pred zaključkom. 
Andrej Petelinšek

"Ponosni smo, da kljub vsemu nismo izvedli nobenih skupinskih odpuščanj in z našo preizkušeno ekipo 64 zaposlenih iz lokalnega okolja odpiramo novo poglavje v življenju hotela." A podoba okolice hotelskega kompleksa, ki jo varuje tudi varnostna služba, za zdaj ne daje slutiti, da se bo zelo kmalu zgodilo ponovno odprtje. Sprva je bilo predvideno, da bodo terme delovale kot del hotelske verige Arxa, na kar je že nakazoval nov napis, ki so ga lani poleti namestili na pročelje nekdanjega hotela Lipa, a so ga medtem že umaknili. Več informacij glede nadaljnjih načrtov bo po besedah Kovacsa na voljo aprila.

S kakšnimi nameni so prišli investitorji?

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije pravijo, da je večina zaposlenih na čakanju in da prejemajo 100-odstotno nadomestilo plače, kar je več, kot nalaga delovnopravna zakonodaja, po kateri bi jim lahko delodajalec dal samo 80-odstotno nadomestilo. "A obnova term traja že več kot leto dni, kar nas skrbi," pravi generalna sekretarka Breda Črnčec in pojasnjuje, da so se želeli sestati že s prejšnjim vodstvom term, kar jim ni uspelo, medtem ko naj bi se z novim direktorjem kmalu srečali. "Pri tujih prevzemih v turizmu imamo občutek, da novi lastniki večkrat nimajo izdelane strategije dolgoročnega razvoja. Tudi v tem primeru vidimo, da se zamuja s prenovo in da so zaposleni še vedno na čakanju, zaradi česar smo seveda zaskrbljeni. Vse to zbuja sum o tem, s kakšnimi nameni so ti investitorji sploh prišli v našo državo." Kot smo neuradno izvedeli od zaposlenih, so novi lastniki lani odpustili okoli deset ljudi na vodstvenih položajih, so jim pa korektno izplačali odpravnine v skladu z zakonodajo. V času prevzema je bilo med zaposlenimi sicer precej negotovosti, saj od novega vodstva dolgo časa niso dobili ustreznih informacij o tem, kakšne načrte imajo z družbo.

Župan brani nove lastnike

"Gre za zasebni kapital, če se jim je pri prenovi kaj zalomilo, je to njihova stvar," pravi lendavski župan Janez Magyar. Čeprav občina zaradi nedelovanja hotela beleži izpad sredstev iz naslova turistične takse, stopa novim lastnikom v bran. Pri tem dodaja, da se je pogovarjal z direktorjem, ki mu je zagotovil, da se obnova nadaljuje in da bo hotel predvidoma maja ponovno odprt. "Zame kot župana je pomembno, da zaposleni še vedno prejemajo plače. Neprimerna pa se mi zdijo vprašanja glede lastništva. Sava v 25 letih ni v objekt vložila absolutno nič. Zdaj, ko so se začele investicije, pa je takoj gonja, ker so nastale zamude. Bodo že rešili situacijo."

Kot še pove Magyar, je dal občinskemu zavodu za turizem in razvoj nalogo, da se poveže s hotelom, da bi bila hotelskim gostom po odprtju na voljo njihova kolesa. Sami pa se bodo skušali po njegovih besedah čim bolje pripraviti, da bi izkoristili turistični potencial mesta ob ponovnem odprtju hotela. Direktorja, pravi, so tako že seznanili s projekti, ki jih pripravljajo. Za obiskovalce term bosta poleg razglednega stolpa Vinarium, ene najbolj obiskanih turističnih atrakcij v državi, zanimiva tudi nastajajoča zipline in čokoladnica v Lendavskih goricah, je prepričan Magyar. "Želimo, da svoje goste pripeljejo še do naših drugih turističnih destinacij. Ponudil sem jim tudi pomoč, če bi se kje zataknilo, prizadevali si bomo za partnerski odnos s Termami Lendava, kakršnega imamo tudi z vsemi drugimi podjetji v občini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta