Termoelektrarna Šoštanj: Blok 6 s težavami

Rozmari Petek Rozmari Petek
19.08.2019 17:00

Približno dva tedna bo trajalo, preden bodo težave pri praznjenju pepela odpravili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po doslej rekordnih 104 dneh neprekinjenega delovanja so v soboto v Šoštanju ustavili 1,4 milijarde evrov vreden blok 6. Razlog: težave pri praznjenju pepela. "Med zaustavitvijo bodo izvedeni pregledi opreme, čiščenje dimno-zračnega trakta grelnika in preostali redni vzdrževalni posegi na opremi. V času neobratovanja šestega bloka, ki bo trajalo predvidoma dva tedna, bo za varno in zanesljivo oskrbo z električno in toplotno energijo skrbel blok 5 Termoelektrarne Šoštanj," so na kratko sporočili iz podjetja in dodali, da je v teh 104 dneh obratovanja blok 6 proizvedel 1049 gigavatnih ur električne energije.
Niso pa dodali, da je okvara prišla v precej neugodnem času, saj so cene električne energije v teh dneh zelo ugodne. Po naših podatkih so ravno zato računali, da bodo, čeprav se je napaka nakazovala že v zmanjšani moči bloka, težavo odpravljali septembra. "Na bloku 6 se je že pred mesecem pojavila težava z grelnikom zraka. Gre za problem, zaradi katerega so bili prisiljeni blok ustaviti za dvanajst dni že ob koncu aprila. Tako kot pomladi je tudi zdaj šlo za občutno zmanjšanje moči bloka, ker pa se da elektriko trenutno dobro prodati, so nameravali to ozko grlo odpraviti enkrat septembra, ko bodo cene padle. Račune pa jim je prekrižala netesnost drugega grelnika, ki deluje na vodo. Tega je pepel očitno obrusil tako, da so začele njegove cevi puščati - in blok je bilo treba na vrat na nos ustaviti," opisuje naš vir, kar spet, kot skorajda ob vsaki okvari, insinuira na to, da je nenavadno, da se tako drag blok lahko tako hitro kvari - oziroma ali lahko puščanje cevi ter s tem povezane težave pripišejo slabi kvaliteti ali slabemu vzdrževanju oziroma kontroliranju delovanja bloka.
Kot dodaja naš vir, je trenutno hujša posledica, kot so "preluknjane" cevi, čiščenje mešanice pepela in vode, ki se je medtem že dodobra utrdila. Ob tem pa se opazovalcem poraja vprašanje, ali se lahko po vzoru pomladne okvare napaka ponovi spet konec leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta