Teš z rekordom

Rozmari Petek
28.11.2020 10:56
V času, ko je cena električne energije visoka, so z vsemi napravami v petek proizvedli rekordnih 19.100.404 kilovatnih ur električne energije, kar je njena največja dnevna proizvodnja doslej
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se iz Termoelektrarne Šoštanj dim in para dvigata iz obeh kotlov, obenem pa delujeta še obe plinski enoti, dosegajo rekordno proizvodnjo.
Andrej Petelinsek

Iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so sporočili, da so včeraj dosegli svoj rekord v proizvodnji električne energije. Skupaj z blokoma 4 in 6 ter plinskima enotama so proizvedli 19.100.404 kilovatnih ur električne energije, kar je njena največja dnevna proizvodnja doslej. "Rekorden rezultat je posledica ugodnih tržnih razmer v zadnjih dveh mesecih, relativno ugodne cene električne energije na dnevnem nivoju, visoko razpoložljive proizvodne infrastrukture ter dobrega dela zaposlenih," so obrazložili v Tešu. S tem so podrli svoj poprejšnji, dobri dve leti star rekord za 289.031 kilovatnih ur.

Najnovejši blok 6 so sicer v Tešu pred 11 dnevi zaustavili, ker so morali sanirati netesnost kotla v spodnjem delu kurišča. Kot pravijo poznavalci, so takšne poškodbe rezultat brušenja sten cevi, katero povzroči žlindra. Ta je v spodnjem delu kurišča že tako ohlajena in ostra, da deluje na jeklo dobesedno tako kot da bi ga kdo brusil. Ko je stena cevi na takem izpostavljenem delu dovolj stanjšana, potem ni več pomoči in voda šprica okoli. Kot dodaja, to ni bil prvi pojav abrazije na tem kotlu, pomeni pa, da je žlindre v kurišču preprosto preveč, kar kaže na slabši premog kot ga je v svojih načrtih predvidel Alstom.

Vsekakor je bilo popravilo pozitivno, saj blok 6 očitno ponovno lahko obratuje pri večji moči. Do vključno včerajšnjega dne so sicer v Tešu v tem letu skupno proizvedli 3.244.191 megavatnih ur električne energije in 266.339 megavatnih ur toplotne energije za Šaleško dolino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta