Tik pred slovesom vlade še raziskovalni inštitut za državnega sekretarja Slavinca v Pomurju

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.05.2022 07:00

V Rakičanu bi imeli Znanstveno in inovacijsko središče. Bo pa vlada manj radodarna kot v primeru Rudolfovega, skupno namerava zanj v dveh letih odšteti 1,6 milijona evrov. Denar tudi iz stabilnega stebra financiranja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem, ko je Mitji Slavincu uspelo ustoliščiti Mitjo Lainščaka na čelu ARRS, zdaj računa na inštitut.
Branko Žunec

Tik pred zaključkom mandata vlade Janeza Janše želi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje dr. Mitja Slavinec uresničiti še enega od svojih načrtov na tem položaju. Potem ko mu je v parlamentu uspelo doseči, da so poslanci podprli priključitev Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), ki jo vodi, na proračunske jasli in ko je mu uspelo z zamenjavo dela članov upravnega odbora za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) ustoličiti prekmurskega rojaka dr. Mitjo Lainščaka - odločitev mora potrditi le še vlada - si zdaj želi zagotoviti še novi javni raziskovalni inštitut. Kot izhaja iz gradiva, ki čaka le še na vladno potrditev, bo imelo Znanstveno in inovacijsko središče (ZIS) sedež v Rakičanu, zanj pa bo vlada, če bo tak sklep podprla, letno namenila 800.000 evrov oziroma skupaj 1,6 milijona evrov v dveh letih.

Kdo je na ministrstvo za izobraževanje in znanost poslal pobudo za ustanovitev tovrstnega inštituta, iz gradiva, za katerega strokovno pripravo sta odgovorna ministrica dr. Simona Kustec in Slavinec, ni razvidno. Se pa tudi v tem primeru, tako kot v primeru Rudolfovega, katerega vršilec dolžnosti je dr. Borut Rončević, človek blizu SDS, sklicujejo na argument regionalnosti. "S ciljem, da podpremo znanstveni razvoj in inovativnost Pomurja ter Kohezijske regije Vzhodna Slovenija predlagamo prvi tovrstni inštitut v Pomurju", piše v obrazložitvi. ZIS Pomurje bo, navajajo v nadaljevanju, s sistematičnim ustvarjanjem in prenašanjem novega tehnološkega znanja ustvarjal raziskovalno mrežo in ekosistem novih malih in srednjih podjetij, ki bodo visoko inovativna, temeljila bodo na visoki tehnologiji in bodo temu geografskemu območju dala potrebno stabilnost, kvalitetna delovna mesta in ekonomsko blaginjo, temelječo na visoki dodani vrednosti. Ob tem večkrat poudarijo pomen raziskovalnega jedra Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki da mu bo, tako kot tudi drugim raziskovalnim jedrom, ZIS nudila nadgradnjo. Pri tem ni odveč omeniti, da prav v omenjeni bolnišnici dela Lainščak, ki je tudi član ožjega vodstva Slavinčeve PAZU. Slednji je že večkrat v svojih javnih nastopih izpostavil željo, da se v Pomurju vzpostaviti tako visokošolske programe kot tudi raziskovalni inštitut.

Omenjenih 1,6 milijona evrov bo ministrstvo za izobraževanje inštitutu zagotovilo s proračunskimi prerazporeditvami. In tudi v tem primeru, tako kot v primeru Rudolfovega, so pripravljeni 15.000 evrov za ustanovitev in začetek dela nakazati v primeru, da bo predhodno imenovan vršilec dolžnosti. Če bo inštitut  ustanovljen, bo v prihodnjih šestih letih deležen denarja iz stabilnega stebra financiranja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta