Tisoč in en izgovor, zakaj nimajo vinjete

Nina Korošec
08.08.2016 19:20
Darsovi cestninski nadzorniki so ob dopoldanski kontroli vinjet na štajerskem odseku avtoceste, kjer je bila zraven Večerova ekipa, izrekli 59 ukrepov voznikom brez zakonsko obvezne vinjete. Od tega so oglobili 27 tujcev in enega domačina
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pred cestninsko postajo Prepolje na avtocesti od Dražencev proti Mariboru ob postavljeni zapori dva cestninska nadzornika preusmerjata vsa osebna vozila na pas skrajno desno. Preostali štirje nadzorniki tam ustavljajo voznike z dvomljivo prilepljenimi vinjetami ali brez njih. Med prvimi ustavljenimi je moški zgodnjih srednjih let, ki pelje starše iz Turčije v Nemčijo. Na vetrobranskem steklu avtomobila imajo češko, avstrijsko in nemško vinjeto, le slovenske ne. Voznik v nekoliko majavi angleščini ponavlja, da je njegov oče bolan in ne sme na letalo. Nadzornik mu dopoveduje, da to nima zveze z vinjeto. Mati voznika vidno razburjena krili. Sopotniki imajo razgovor v mešanici turščine in nemščine, starša ne razumeta angleško. Nadzornik prigovarja vozniku, da je že slišal, kako se je zgodila pomota, in da mu ni treba ponavljati še četrtič. "165 evrov je za plačati. Gotovina ali kartica?" Toliko je treba odšteti za kazen in najcenejšo, tedensko vinjeto.

Andrej Kokol

Težko se je izogniti avtocesti

Države, ki niso del schengenskega območja, pa lahko že ob vstopu od tujcev zahtevajo plačilo cestnine in si tako prihranijo tovrstne nesporazume. Ko turist vstopi denimo v Bolgarijo, ga na avtocesti takoj čaka obvezen nakup vinjete. Vodja tokratne izmene prizna, "da se je v Sloveniji res težko izogniti avtocesti, posebej turistom. Poti zunaj avtoceste niso tako dobro označene." Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnijo, da "so bile z vstopom Slovenije v schengenski pravni red odpravljene obvezne kontrole mejnih organov na notranjih mejah, zato država ne more uvesti obveznega ustavljanja na vstopnih točkah samo zaradi nakupa vinjete. Takšna zahteva bi lahko ustvarila videz izvajanja mejne kontrole, kar je nesprejemljivo tudi z vidika zagotavljanja prostega pretoka ljudi in blaga." Z uvedbo vinjet leta 2008 je bila po Sloveniji in tudi po sosednjih državah vzpostavljena obsežna mreža prodajnih mest, kjer je mogoče kupiti slovensko vinjeto, razložijo na ministrstvu in dodajo, da "so na vseh vstopnih mestih v Slovenijo preko avtoceste ali hitre ceste nameščene table, ki obveščajo uporabnike o obveznosti uporabe vinjet".

Krivi so v avtopralnici!

Cestninskih nadzornikov je skupaj z vodjo izmene šest, vsak par ima en kombi z vso potrebno opremo. Do kombija že pride drugi nadzornik z novim kršiteljem. "Nemojte, nemam para. Nimam denarja,'' začne prepričevanje starejši moški, državljan Bosne in Hercegovine, ki bo moral plačati kazen. V minutah, ko nadzornik v kombiju piše plačilni nalog, izvemo, da možakar živi v Gradcu že dobrih 40 let, da je služil vojsko v Mariboru, potem še omeni, da je njegova žena direktorica … "To je pa korupcija, tega ne bi smeli reči!" se mu zareži nadzornik in mu tudi pove, da ga bo vse skupaj stalo 165 evrov. "Može!" dramatično odšteva denar možakar in obenem razlaga, kako se je zgodilo, da vinjete nima, kupon od nakupa vinjete pa ima. Na prodajnem mestu vinjete naj bi mu bili dejali, da mora kupon vinjete čuvati, zato ga je spravil v vrata avtomobila, potem pa "dal avto v avtopralnico, budala". In tam naj bi bili krivi, da je "izginila". Možakar se vrne k ženi, ki ga čaka v avtu in bolj sam sebi reče: "Ne boj se, Aleksandra." Potem fantom v fluorescentnih brezrokavnikih v pozdrav zakliče še, da "fer pa to ni bilo" in odpelje z novo, tedensko vinjeto.

Občutno manj kršitev je pozimi

Odkar je uporaba vinjet na slovenskih avtocestah od 1. julija 2008 obvezna, so Darsovi cestninski nadzorniki v povprečju izdali 923 plačilnih nalogov tedensko in se ob kontroli vinjet že navadili zgodbic, s katerimi se kršitelji poskušajo izogniti plačilu kazni. Minimalna višina globe je 300 evrov, če kršitelj plača takoj, se znesek prepolovi na 150 evrov. Ta denar gre v celoti v državni proračun. V štirih urah in pol zapore so tokrat prodali 29 vinjet - najcenejša, tedenska, za to se kršitelji po navadi brez omahovanja odločijo, stane 15 evrov. Največ denarja od prodaje vinjet (po odvedenem davku v državni proračun) dobi Dars v turistični sezoni. "Število prekrškov je dokaj sorazmerno z gostoto prometa, v zimskem času jih je občutno manj," povejo nadzorniki.

"Vam verjamem, bom izdal opozorilo"

V kontrolo se medtem ujame nov kršitelj. Neki turist, po naglasu sodeč, Anglež, medtem očita nadzornikom: "Del Evropske unije ste. Zakaj moram imeti slovaško, madžarsko in ne vem kakšno vinjeto vse še? Zakaj nimate v EU skupne?" Očitno se po brexitu sam že počuti zunaj EU. Takšnega sistema tudi v prihodnje ne bo, pravijo na ministrstvu. V EU je na nadnacionalni ravni pravno regulirano le cestninjenje tovornih vozil, cestninjenje osebnih vozil pa je prepuščeno nacionalni zakonodaji vsake države članice. Ustavljena nizozemska zakonca, ki se vračata s počitnic na hrvaškem otoku, imata na steklu prilepljeno staro in veljavno avstrijsko vinjeto. Imata tako kupon kot račun mesečne slovenske vinjete, slovenske vinjete same pa ne. Nizozemec v tekoči angleščini razlaga, da je, ko je hotel prilepiti veljavno avstrijsko vinjeto, namesto stare avstrijske očitno strgal veljavno slovensko. Nadzornik mu tudi v angleščini razloži, da je vožnja brez vinjete prekršek. "Vam pa verjamem, vam bom izdal le opozorilo." Nadzornik razloži, da se serijski številki na računu in kuponu ujemata. "Ker je Nizozemec, ni veliko možnosti, da bi oboje od koga pridobil. Tako mu verjamem, da je sam sebi naredil škodo, je pa moral kupiti tedensko vinjeto za nadaljevanje vožnje. Zadeva zaključena, on vesel, mi pa tudi," zaključi nadzornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta