Tomaž Vesel v sredo k Ursuli von der Leyen

STA, Va
26.08.2024 15:11

Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije se bo v sredo v Bruslju prvič sestal s predsednico Evropske komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po pričakovanjih sicer po prvih pogovorih še ne bo znano, kateri resor bi v novi sestavi Evropske komisije lahko pripadel Sloveniji.

Predsednica Evropske komisije je, kot je napovedala po vnovični izvolitvi, pogovore s komisarskimi kandidati začela sredi meseca. Najprej s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države članice vnovič predlagale za člane Evropske komisije, v tem tednu pa načrtuje pogovore tudi z novinci.

Vesel se bo tako s von der Leyen sestal v sredo, točna ura srečanja še ni znana. Po prvih pogovorih še ni pričakovati končne odločitve o resorju, ki bi ga Vesel lahko vodil prihodnjih pet let. Komisarski kandidat pa je doslej med preferencami izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU. Obenem je že napovedal, da se namerava, ko bo znano, kateri resor bo pripadel Sloveniji, sestati tudi z vsemi slovenskimi evroposlanci.

Države članice imajo za posredovanje imen komisarskih kandidatov v Bruselj čas do 30. avgusta. Zatem kandidate čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu, nova Evropska komisija pa bo mandat nastopila po potrditvi v Evropskem parlamentu, predvidoma proti koncu leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta