Vlada zaobšla pričakovanja Ursule von der Leyen: Za komisarski položaj se bo potegoval zgolj Tomaž Vesel

Matej Grošelj Matej Grošelj
26.07.2024 10:48

"Gre za verodostojnega in kompetentnega kandidata z visoko politično podporo," vladno odločitev utemeljuje podpredsednik vlade Matej Arčon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel je od aprila udarni adut predsednika vlade Roberta Goloba za evropskega komisarja.
Tomaž Vesel je od aprila udarni adut predsednika vlade Roberta Goloba za evropskega komisarja.
Robert Balen

Slovenska vlada je tudi uradno potrdila, da v Bruselj pošilja kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za novega evropskega komisarja. Vlada je ob odsotnosti premierja Roberta Goloba, ki je na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona odšel v Pariz na ogled odprtja olimpijskih iger, o Veselovi kandidaturi glasovala na zadnji seji pred odhodom na poletne počitnice. S to odločitvijo vlada kljubuje želji predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je vse države članice EU pozvala, naj ji za komisarske položaje zaradi spolne uravnoteženosti komisije posredujejo po enega kandidata in kandidatko.

Tudi pred petimi leti je slovenska vlada pod taktirko Marjana Šarca v Bruselj v nasprotju s pozivom predsednice Evropske komisije poslala zgolj kandidaturo Janeza Lenarčiča, ki je nato postal komisar za krizno upravljanje. Tomaž Vesel je udarni Golobov adut že od začetka aprila, ko ga je javnosti predstavil na pikniku Gibanja Svoboda na Zbiljah. Premierjeva odločitev je povzročila nekaj nezadovoljstva v koalicijskih vrstah, saj Socialni demokrati in Levica niso bili seznanjeni z odločitvijo Goloba, ki se sploh ni trudil iskati žensko kandidatko. Vesel se je obema manjšima koalicijskima partnericama naknadno predstavil in si zagotovil njuno podporo. Opozicijski stranki SDS in NSi, ki imata v Evropskem parlamentu pet predstavnikov, na Veselovo predstavitev še čakata.

Če Vesel ne bo izvoljen za evropskega komisarja, bo morala vlada poiskati alternativo. Trenutno nima plana B. 
Primož Lavre

Z vrha vlade prihajajo komentarji, da predsednica Evropske komisija nima pooblastil, da bi državam članicam naložila, koliko kandidatov naj predlagajo za komisarko mesto. Slišati je ocene, da gre za odločitev, ki je v popolni domeni države. Kakršen koli drugačen scenarij bi pomenil, da se Slovenija odpoveduje svoji suverenosti. "Imeli smo zelo kratko sejo, na kateri smo spili kavo in soglasno potrdili kandidaturo Tomaža Vesela. Njegova kandidatura gre najprej pred pristojni odbor v državnem zboru, ki bo podal nezavezujoče mnenje, nato bomo predlog poslali v Bruselj. S kandidaturo Vesela smo zadovoljni. Gre za verodostojnega in kompetentnega kandidata z visoko politično podporo. Pri odločitvi smo sledili slovenski zakonodaji, kjer jasno piše, da vlada predlaga enega kandidata, zato ne pričakujemo negodovanja predsednice Evropske komisije," je razložil podpredsednik vlade Matej Arčon.

Večina evropskih poslancev iz Slovenije je kritičnih do odločitve Golobove vlade. Prevladuje namreč stališče, da bi morala vlada upoštevati priporočilo predsednice Evropske komisije, kar naj bi tudi povečalo možnosti, da bi Slovenija dobila enega od pomembnejših komisarskih položajev. Ursula von der Leyen se namerava avgusta srečati z vsemi predlaganimi kandidati za evropske komisarje, ki se bodo jeseni predstavili pred pristojnimi odbori v Evropskem parlamentu. Poslanci v vsakem mandatu običajno zavrnejo enega do dva kandidata. Če bi se to zgodilo Veselu, bi morala vlada predlagati novo ime. Plana B trenutno ni na mizi. V vladnih vrstah prevladuje prepričanje, da v Bruselj odhaja dober kandidat, zato menijo, da ni potrebe za spreminjanje strategije. Po pisanju vplivnega bruseljskega portala Politico se k izboru enega kandidata nagibajo vsaj še Finska, Irska, Latvija, Slovaška in Švedska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta