Tuji mediji o izvolitvi Janše: Zmagal je tesni zaveznik Viktorja Orbana, napoveduje dvig davkov na plače

M.R., STA
04.03.2020 08:11

Ugledni časnik Financial Times in več pomembnejših agencij je poročalo o izvolitvi Janeza Janše za novega mandatarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Epa
Janez Janša 
EPA

O izvolitvi Janeza Janše za novega mandatarja so poročali tudi tuji mediji. Financial Times je zapisal, da gre za desnosredinskega protimigrantskega politika, ki je sicer tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana
V časniku so zapisali, da je Marjan Šarec, ko je odstopal s premierskega položaja, pozival k novim predčasnim volitvam, a je Janša, kot izkušen voditelj Slovenske demokratske stranke in z največjo poslansko skupino v DZ oblikoval koalicijo, v katero so vstopile še "levosredinska" SMC, "konservativna" NSi in stranka upokojencev Desus. 
Financial Times je povzel tudi Janševe besede z njegove predstavitve kandidature o demografskih izzivih Slovenije. Govoril je, da je Slovenija osma najstarejša populacija v svetu in ena najstarejših v Evropi. 
Agencija Reuters je ob poročanju o potrditvi Janševega mandatarstva navedla njegovo napoved o potrebnem zvišanju davkov na plače, s čimer bi zagotovili financiranje javnega zdravstva in oskrbe starejših.
Janša je včeraj v svoji predstavitvi sicer dejal, da bodo znotraj javnih financ potrebni premiki. "Tudi v smislu, v prihodnosti, višanje prispevnih stopenj, tako za zdravstvo kot za oskrbo starejših, ker je tukaj statistika neizprosna. Ampak to višanje bo šlo mimo neopazno, če bomo ustvarjali več, če bo gospodarska rast velika, če bomo odpravili vse te ovire, če pa bo to šlo navzdol, potem pa bo to boleče, pa tudi ne bo veliko pomagalo, ker imaš ti lahko visoko stopnjo obdavčitve, če je osnova nizka, boš dobil malo, in če se bo zmanjševala, čedalje manj."
Reuters poroča tudi, da je Janša napovedal uvedbo vojaškega naborništva, ker da slovenska profesionalna vojska ni "sposobna braniti države". Glede Slovenske vojske je Janša dejal, da "Slovenija nima delujočega obrambnega sistema in naš predsednik države iz leta v leto zagotavlja, da imamo vojsko, ki ni sposobna braniti državo". Pozneje je še dodal, da je "vsaj začasna odmrznitev vojaške obveznosti nujna"
Tudi nemška agencija dpa je v svojem poročanju med drugim poudarila, da je Janša trden zagovornik strožjega nadzora migracij. 

Premalo časa za uveljavitev arbitraže

Hrvaška agencija Hina je zapisala, da je bila Janši dana priložnost, da odločilno vpliva na politične procese v državi, kjer je dobil skoraj mitsko vlogo enega glavnih akterjev v zgodbi o osamosvojitvi Slovenije. Hkrati je zapisala, da Janša deli Slovenijo. Med drugim je povzela ocene nekaterih slovenskih medijev, da bo arbitražni spor med Slovenijo in Hrvaško težko rešiti v dveh letih, kolikor jih ima na voljo nova vlada. In to kljub temu, da bo mesto zunanjega ministra pripadalo Janševi stranki, ki tako kot stranka hrvaškega premiera Andreja Plenkovića HDZ pripada politični družini Evropske ljudske stranke (EPP).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta