TV Slovenija: Ministrica Sanja Ajanović Hovnik zamika odpravo plačnih nesorazmerij, s sodelavkami pa troši po New Yorku

Va
21.09.2023 20:48

Službeno udejstvovanje ali izlet tesnih sodelavk? Dva ameriška tedna delegacije ministrstva za javno upravo sta davkoplačevalce stala 33 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Andrej Petelinšek

"Od 10. do 19. julija je bil v New Yorku Visoki politični forum o trajnostnem razvoju. Z ministrico so tja poletele še štiri uradnice ministrstva: vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, iz ministričinega kabineta nekdanja novinarka in strokovnjakinja za odnose z javnostmi v Šarčevi vladi Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja in nekdanja poslanka več strank Maja Dimitrovski – vse tri je na ministrstvo pripeljala ministrica – ter Simona Hočevar, vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje. Glavne teme foruma so bile zagotovljen dostop do vode, čista energija, industrija, inovacije in infrastruktura, trajnostna mesta. Pa svet po covidu, razvoj manjših otočij, davčne reforme, staranje svetovne populacije, urbani razvoj, kmetijske teme. One pa z ministrstva za javno upravo," v prispevku na TV Slovenija, ki so ga objavili na MMC, izpostavlja novinarka Evgenija Carl

Če se članica ministričine delegacije Mateja Mahkovec vsebinsko približa tematiki zasedanja, pa se zastavlja vprašanje, kaj je v Ameriki počela recimo Nika Benedik, ki se po informacijah TV Slovenija na ministrstvu sicer ukvarja izključno s pogajanji s sindikati, navajajo na MMC. Z ministrstva so pojasnili, da so "delovna področja visoko usposobljenih uslužbenk, ki opravljajo najzahtevnejša dela, povezana s tematiko zasedanja", a iz opisa na TV Slovenija niso razbrali ničesar konkretnega, kar bi upravičilo vozovnico za New York.

Ministrica si izbere delegacijo

Na ministrstvu so za televizijo pojasnili še, da si ministrica sama izbere svojo delegacijo za poti v tujino: "Nika Benedik je bila vpeta v vzpostavljanje sodelovanja, tudi strateškega z različnimi deležniki, Maja Dimitrovski je bila na poti podpora vodstvu ministrstva in v priložnostni vlogi vodje kabineta, čeprav ima kabinet vodjo in namestnico vodje, Hočevarjeva pa je zadolžena za pripravo, spremljanje uresničevanja strategij in koordinacijo Agende za trajnostni razvoj do leta 2003, nalogo, ki jo je z letošnjim letom v Sloveniji prevzelo ministrstvo za javno upravo. Koordinacijska vloga ministrstva za javno upravo bo pri tem ključnega pomena. Zaradi navedenega in zaradi vsebinske širine foruma je bila udeležba uslužbenk potrebna." 

In zdaj stroški. 15-dnevna pot na desetdnevni forum je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov, navaja TV Slovenija. Potovalni stroški so znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk foruma 3000 evrov. Na ministrstvu so kljub temu odgovorili, da so ravnali varčno, saj da je imela delegacija možnost leteti v poslovnem razredu, prenočevale pa so v le trizvezdničnem hotelu.

Je bilo nujno potovati v Ameriko, tam preživeti dva tedna in zapraviti 33.000 evrov ob tem, da so bile uslužbenke zgolj slušateljice in da je bila udeležba mogoča tudi prek videopovezave, se sprašujejo na TV Slovenija, kjer zdaj čakajo na potrditev iz New Yorka, katerih panelov so se slovenske predstavnice udeležile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta