Učenci klicali inštruktorje, da namesto njih rešijo teste, zdaj povpraševanje po inštrukcijah eksplodiralo

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
19.10.2020 06:00

Izkušnje s šolanjem od doma imajo slovenski učenci že iz prve polovice letošnjega leta. Največ težav je pri matematiki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V podjetjih za posredovanje inštrukcij opažajo, da so imeli učne težave že učenci nižjih razredov, od drugega do četrtega. Ti se sami niso znašli pri spoznavanju črk, učenju branja, osnovah računanja.
Andrej Petelinšek

S hitrim naraščanjem okužb vlada sprejema tudi nove ukrepe, ki bi pomagali k zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Na precej neodobravanja - tako stroke kot staršev - so naleteli ukrepi, ki se dotikajo šolstva. Poleg dijakov in študentov začasno s šolanjem od doma začenjajo tudi učenci od 6. do 9. razreda.

V podjetju GO inštrukcije, kjer več kot 100 inštruktorjev nudi pomoč učencem po vsej državi, povedo, da se je količina inštrukcij med epidemijo precej zmanjšala. "Razlog je bil v popustljivosti pri preverjanjih znanja in online testih. Inštrukcij pač ne rabiš, če boš na testu prepisoval ali kako drugače goljufal. Samo učenje na daljavo ob ustrezni tehnični opremi v večji meri deluje, problem je pri preverjanju, ker je bistveno težje omejiti uporabo nedovoljenih pripomočkov," pojasnjujejo. A z začetkom novega šolskega leta, ko so vse do sedaj učenci šole obiskovali kot običajno, je povpraševanje po inštrukcijah izjemno. "Z začetkom novega šolskega leta je eksplodiralo. Znanja za nazaj ni, profesorji drvijo s snovjo naprej in testi so spet v učilnicah."

Po koncu razglašene epidemije še vedno največ povpraševanja beležijo po matematiki, povpraševanje narašča tudi za angleščino in slovenščino. Najmanj povpraševanja je pri družboslovnih predmetih, kar je veljalo tudi pred letošnjim marcem, pojasnjujejo. O razlogih za povpraševanje po inštrukcijah po epidemiji pa: "Bili so podobni kot pred epidemijo: slabo razumevanje snovi, želja po boljšem uspehu, diskalkulija ..."

V času karantene so bili prepuščeni sami sebi

O najpogostejših težavah, ki so jih imeli učenci v tem obdobju, v podjetju GO inštrukcije razlagajo, da je to sicer odvisno od vsakega posameznika, a velikokrat je težava že v tem, da marsikdo snovi ne razume že na začetku, posledično je tudi ni utrdil, svojega znanja zato niti ne more nadgraditi. "Ko so bili v šoli, so lahko vprašali sošolca, prijatelja ... V času karantene pa so bili prepuščeni sami sebi."

Tisto, kar še izpostavljajo, je tudi porast online inštrukcij. Tu ni več pomembno, od kod je učenec in od kod inštruktor. "Tako imajo možnost individualne pomoči tudi tisti iz oddaljenejših krajev kjer je težje najti inštruktorja."

Klici učencev, da inštruktorji namesto njih rešijo teste

Tudi Saša Perčič, direktorica Centra Memo, kjer poleg inštrukcij za številna področja nudijo tudi pomoč pri pripravi na maturo in učenje tujih jezikov, pove, da so v spomladanskem obdobju šolanja na daljavo beležili upad povpraševanja po inštrukcijah. "Glavni razlog je bil, da ni bilo toliko ocenjevanja, pisanja testov. Proti koncu obdobja šolanja na daljavo, ko so učenci začeli s pisanjem testov in spraševanji na daljavo, smo imeli klice učencev, da namesto njih rešimo teste, da smo z njimi povezani v času testa in podobno. Skratka, iskali so vse možne bližnjice in obvoze, da bi dobili dobre ocene," pojasnjuje.

"Razumemo in spodbujamo kreativnost in iznajdljivost otrok, nam je pa res žal, da se večina otrok uči le za ocene, sami v učenju ne vidijo smisla in pomena. Mi našim učencem želimo privzgojiti veščino učenja in vedoželjnost. Verjamemo v to, da z učenjem skozi celo življenje krepimo naše veščine in kompetence, ki jih lahko uporabljamo tako v poklicnem kot osebnem življenju. Vse, kar imaš v življenju, in vse, kar si, izhaja iz učenja. Vrednost, ki jo vnaša izobraževanja v naša življenje, je neprecenljiva, znanja nam nihče ne more ukrasti in ostaja za vedno naše veliko bogastvo," polaga na srce učencem.

Največ povpraševanja je še vedno po dodatni razlagi in pomoči pri matematiki, kemiji, fiziki, slovenščini in angleščini. Saša Perčič ob tem dodaja, da otrokom v času, ko se morajo šolati od doma, manjka razlaga snovi, sami težje usvajajo nova znanja. "Prav tako veliko učencev ni toliko odgovornih in zavzetih, da bi doma delali v enakem obsegu in tempu kot v šoli. Padejo v cono udobja in upajo, da bo preverjanj znanj čim manj ali pa se bodo lahko poslužili vseh možnih tehnik 'plonkanja', si pri testih organizirali pomoč sošolcev, staršev ... Inštrukcije večina uporabi šele v primeru, ko se res že zatika pri ocenah in jim gorijo popravni izpiti ali ponavljanje razreda."

Težave že pri učencih od 2. do 4. razreda

V prvem valu epidemije je precej nelagodja med dijaki zadnjih letnikov predstavljala tudi matura. A po besedah Perčičeve niso beležili večjega povpraševanja po pomoči pri pripravah na maturo. "Z njimi vedno začenjamo že začetek koledarskega leta, tako da so bile ob začetku epidemije že v teku, smo jih pa zaradi omejitev izvajali večinoma na daljavo." Predmeti, kjer dijaki najpogosteje iščejo pomoč pri pripravi na maturo, so predmeti skupnega dela splošne mature, torej matematika, slovenščina, angleščina, doda sogovornica.

Tisto, kar preseneti, je podatek, da so po opažanjih Saše Perčič težave imeli že učenci nižjih razredov, od 2. do 4. razreda. Ti se sami niso znašli pri spoznavanju črk, učenju branja, osnovah računanja. Kot dodatno oviro sogovornico navaja dejstvo, da so morali v času prvega vala starši tudi delati, zato marsikdaj niso imeli časa učiti še svojih otrok. "Ali pa tudi niso imeli znanja in želje za to."

"Težko je bilo to obdobje tudi za učence 8.razredov, ki so prvič imeli na predmetniku kemijo in fiziko in brez prave razlage so težave pri usvajanju osnov. Tudi srednješolci, vsaj večina njih, še niso tako zreli, da bi sami predelovali snov, delali naloge in vaje, rabijo nek zunanji red, organiziranost. Tako se je pri marsikaterem učencu pojavil primanjkljaj v znanju, ki povzroča težave pri nadaljnjem izobraževanju, snov se pri večini predmetov namreč gradi in povezuje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta