Uhajanje sporočil novinarjev na Morsu preiskuje tudi obveščevalno-varnostna služba. Kaj o tem pravi Tonin?

Luka Mlakar Luka Mlakar
18.06.2021 12:26
Uhajanje elektronskih sporočil z novinarskimi vprašanji, ki so jih novinarji posredovali obrambnemu ministrstvu, preiskuje tudi Obveščevalna-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo, je na novinarski konferenci dejal obrambni minister Matej Tonin. Vprašanja in e-naslove novinarjev, med drugim tudi novinarke Večera, je na Twitterju sredi tedna objavil Bojan Požar, ki je moral kasneje omenjeni tvit izbrisati. Zaradi objave e-naslov je inšpekcijski postopek napovedala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin je dejal, da je bila zanj zgodba zaključena, ko so novinarji prejeli odgovore. Do posredovanja njihovih sporočil v javnost se ni opredelil.
Andrej Petelinšek

"V zvezi s tem preiskavo vodi Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo. O zaključkih še nisem bil obveščen, tako da tukaj nimam kaj dodati," je glede uhajanja elektronskih sporočil, v katerih so novinarji Večera, POP TV in Svet24 službo za stike z javnostmi ministrstva za obrambo spraševali o njegovi poti na vrh zveze Nato v Bruslju, pojasnil Matej Tonin. "Bil sem tudi obveščen, da naj bi informacijska pooblaščenka sprožila neke postopke, to pa je vse, kar vem," je dodal obrambni minister.

Tonin: Zame je bila zgodba zaključena, ko smo odgovorili na vprašanja

OVS je preiskavo sprožila sama, Tonin pa je dejal, da je ločeno od tega na zagovor poklical vse, ki so sodelovali pri pripravi odgovorov novinarjem. Kot smo poročali na Večeru, je pri pripravi odgovorov sodelovalo več notranjih organov ministrstva, med njimi tudi Toninov kabinet. "Vsi mi zagotavljajo, da s tem nimajo nič, da so profesionalno pripravili odgovore in jih tudi poslali na novinarske oziroma medijske hiše. Zame je bila zgodba zaključena s tem, ko smo jasno odgovorili na novinarska vprašanja," je poudaril Tonin. 

"Res ni bil nek tak tip novinarskega vprašanja, da bi nas kakorkoli spravil v nerodno situacijo, zanimalo vas je, koliko obrambnih ministrov je sodelovalo na Natovem vrhu. Imeli smo listo prisotnih, mislim da je šlo za številko 21, in smo korektno odgovorili. Kar se tega tiče, je bila zame zgodba jasna. Videli bomo, kakšni bodo izsledki OVS in informacijske pooblaščenke, potem pa se bomo lahko pogovarjali naprej," je dodal Tonin. Na vprašanje, ali se je zaradi vsebine novinarskih vprašanj na kakršenkoli način počutil napadeno ali ogroženo, pa je odgovoril, da je medijski svet nepopustljiv in oster do aktualne vlade: "Jaz s tem živim in se zaradi tega ne pritožujem. S tem moramo pač delati in na to računati."

Ni se opredelil do posredovanja e-sporočil novinarjev v javnost

Na vprašanje, ali meni, da se je nepopustljivost do vlade kazala tudi pri navedenih vprašanjih, pa je podal odgovor, da ne pozna medijev, ki bi bili do njega zelo ustrežljivi in prijazni: "Se mi pa zdi, da je to tudi dolžnost medijev, da ste kritični ter da tisto, kar ugotovite, preverite. Zame je bistveno samo to, da ste odgovor prejeli." Minister se sicer ni želel izjasniti glede tega, ali je zanj posredovanje tovrstnih sporočil novinarjev v javnost sprejemljivo. Še enkrat je ponovil, da je na novinarska vprašanja potrebno odgovarjati in da so to tudi storili, ob tem pa dodal, da ga motijo "insinuacije, da je za vse stvari, ki se zgodijo, avtomatsko krivo ministrstvo". Zaradi objave e-naslovov novinarjev je inšpekcijski postopek napovedala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, Bojan Požar, ki je sporočila objavil na Twitterju, pa je moral objavo izbrisati.

Zaradi objave e-naslovov novinarjev je inšpekcijski postopek napovedala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.
Robert Balen

Obrambni minister in prvak NSi je sicer večji del današnje novinarske konferenci sicer posvetil načrtom za zagon gospodarstva in zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki ga je včeraj sprejela vlada. "Naša pozicija na začetku pogajanj je bila, da ne moremo prenesti vseh stroškov dolgotrajne oskrbe na gospodarstvo, da ne more za dolgotrajno oskrbo plačevati le delovno aktivno prebivalstvo, ampak da je potrebno iznajti sistem, kjer bomo vsi državljani, mladi in starejši, vključeni v zagotavljanje sredstev za dolgotrajno oskrbo. To je mogoče storiti samo preko sedaj predlaganega načina, torej da večji del pokriva državni proračun, v določenem delu pa se bo v kasnejših letih zato oblikovalo tudi posebno zavarovanje," je pojasnil Tonin.

Kljub marsikdaj nejasnemu razmerju glasov med manjšinsko koalicijo in opozicijo v državnem zboru Tonin verjame, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi v parlamentu sprejet z ustrezno večino. "Stranke, ki imajo z vladno koalicijo podpisano posebno pogodbo, so nakazovale, da ta zakon podpirajo. Tudi DeSUS, ki trenutno nima podpisanega nobenega sporazuma o sodelovanju z vlado, je zelo naklonjen temu zakonu," je dodal podpredsednik vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.