Ukrepi vlade po poplavah: Stranke za isti cilj, opozicija konstruktivna. V predlogu tudi solidarna delovna sobota

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
18.08.2023 12:15

Predsedniki parlamentarnih strank na današnjem srečanju pri predsedniku vlade Robertu Golobu enotno o naboru ukrepov, ki bodo umeščeni v interventni zakon za sanacijo poplav. Skupni cilj: Denar in izvedba čim prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Konstruktivno, enotno, s podobnimi predlogi in pogledi ter oceno, da gre vsebina ukrepov poplavne sanacije v pravo smer - tako so tako predstavniki koalicijskih in opozicijskih strank po vrsti ocenili srečanje predsednika vlade Roberta Goloba s predsedniki parlamentarnih strank s ciljem oblikovanja celovitih rešitev in ukrepov za sanacijo posledic ujme. Golob je izpostavil narodno enotnost, za katero si želi, da bi trajala in bila tudi zgled prihodnjim generacijam. Skupni cilj vseh, ki so ga poudarjali po sestanku, je, da bi čim hitreje, učinkoviteje in podprto s čim več možnimi viri prišli do cilja. Pot, da se sprejme interventni zakon - sprejetje zakona napovedujejo za prihodnji teden, v drugem koraku pa še zakona za poplavno obnovo, so ocenili za pravi pristop. Namen je, da bi zakon imel prve učinke takoj v septembru.

Vlada je med interventnimi ukrepi opredelila pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, izredno solidarnostno pomoč, moratorij na posojila, tudi posebno tehnično pisarno, izdajo državnih obveznic. Med predlogi je tudi solidarna delovna sobota. Kot je pojasnil minister Matej Arčon, gre za idejo delovne sobote (predvidoma druge sobote v mesecu), ob kateri podjetja delujejo in prostovoljno prispevajo zaslužek sobotnega dela v sklad za obnovo.

Saniranje posledic poplav na prizadetih območijih
Sašo Bizjak

Janša: "Vlada predlogov, ki so očitno dobri, ne bo zavračala."

Prvak SDS Janez Janša je poudaril, da so v stranki pripravili 44 predlogov in priporočil, ki pa so jih ob tem, da je nekatere že predvidela vlada, skrčili; počakali bodo, da jih vlada vključi v zakonodajni predlog, napovedal pa je, da bodo sodelovali konstruktivno. Prepričan je tudi, da "vlada predlogov, ki so očitno dobri, ne bo zavračala." Po njegovi oceni bo ključno zagotoviti financiranje, tako iz evropskega sklada za okrevanje, kjer se sicer pri najavi Evropski komisiji za črpanje do konca avgusta precej mudi, dodatne vire pa vidi tudi v kohezijskih sredstvih in prerazporejanju denarja za infrastrukturne projekte namesto drugih vsebin, kot so recimo študije. Urgentna situacija je tudi priložnost za skrajševanje postopkov, je ocenil Janša, ključno je, da v kratkem času za zahtevne projekte zagotovijo tako denar kot izvedbo. "Moramo delati bistveno hitreje, kot smo bili vajeni," je ocenil.

Predsednik vlade Robert Golob v Letušu
Nebojsa Tejic/sta

NSi se zavzema za dvig povprečnin prizadetim občinam (s 700 na 800 evrov), takojšnjo vzpostavitev solidarnostnega sklada kot samostojnega sklada ali v okviru SID banke, nasprotuje dodatnemu obremenjevanju gospodarstva, med drugim pa predlaga znižanje obrestne mere za nabavo strojev, ki bi bila v podporo ohranjanju proizvodnje in kupcev. Predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec je izpostavil še, da bodo budno spremljali, kaj se bo dogajalo na terenu tudi po tem, ko se bodo končali foto termini na poplavljenih območjih in bodo kamere odšle. Veseli ga vključujoč pristop, med kratkoročnimi ukrepi vidi nujnost sanacije vodotokov še pred jesenjo, da ne bi bili priča novim poplavam.

FInančna konstrukcija izziv

Predsednica SD Tanja Fajon je ocenila, da bo finančna konstrukcija velik izziv, da bodo o tem v naslednjih dneh razpravljali z bankami, zavarovalnicami. Ključno je uporabiti vso znanje in potencial, hkrati pa najprej in najbolj pomagati tistim, ki so izgubili vse in utrpeli največ škode. Koordinator Levice Luka Mesec je pozdravil konstruktivnost opozicije in izpostavil, da verjame, da so vsi na isti strani in zato, da se v kriznih časih pomaga ter bi bilo na sploh dobro, da se navadijo sodelovati. Kot je znano, je vlada v tem tednu za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade imenovala Boštjana Šefica, ki bo bdel nad obnovo po nedavnih poplavah. Za pripravo rešitev, ukrepov in izhodišč za obnovo bo skrbelo posvetovalno telo, njegovo vzpostavitev bo koordiniral priznani gradbeni inženir Marjan Pipenbaher.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta