Upokojencem izplačane občutno višje pokojnine. Kaj pa prihodnji mesec?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
31.01.2024 06:00

Danes so upokojenci dobili za 8,2 odstotka višje pokojnine. Kolikšna bo letošnja redna uskladitev, pa bo dokončno znano šele prihodnji mesec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za 8,2 odstotka se bo zvišala lanskoletna oktobrska pokojnina. Ne decembrska, ki je bila zaradi dodatka tako kot novembrska višja za 1,8 odstotka.
Profimedia

Danes bodo upokojenci dobili izplačane za 8,2 odstotka višje pokojnine. Upokojenec, ki zdaj dobiva zagotovljeno pokojnino za štirideset let dela, ta znaša 687 evrov, bo po novem dobil dobrih 56 evrov več. Njegova pokojnina pa bo znašala okoli 744 evrov. Gre za najvišjo posamezno uskladitev pokojnin od junija 1992, letno pa po letu 2001, so pojasnili na vladi. Je pa tudi prvič, da so višje pokojnine izplačane že januarja, še preden je dokončno znana višina letošnje redne uskladitve.

V ZDUS računajo na okoli devet odstotkov

Ob tem na Zpizu dodajajo, da se redna uskladitev pokojnin opravi vedno v drugi polovici februarja, in sicer na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov), ker so šele takrat znani vsi potrebni statistični podatki za uskladitev. Tako bo tudi letos, le da bodo upokojenci po odločitvi vlade in državnega zbora že januarja dobili izplačane višje pokojnine za toliko, kot je predvidena redna februarska uskladitev na osnovi trenutnih podatkov. "Vse kaže, da utegne biti redna uskladitev februarja celo nekoliko višja, in sicer od 8,2- do 9-odstotna," pravi generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Ne želi špekulirati, kolikšna. To bo znano po 15. februarju, ko bo statistični urad objavil dokončne uradne podatke o rasti plač in cen življenjskih potrebščin v preteklem letu.

Marijan Papež: "Vse kaže, da utegne biti redna uskladitev februarja celo nekoliko višja od 8,2 odstotka."
Andrej Petelinsek

Če bo redna uskladitev višja od 8,2 odstotka, bodo februarja upokojenci dobili ponovno višje pokojnine, in sicer za toliko, kot bo redna uskladitev višja od 8,2 odstotka, s poračunom za januar. Najverjetneje bo to manj kot odstotek. Tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) računajo, da bo redna uskladitev do devet odstotkov.

Ob tem pa velja spomniti, da se bo za 8,2 odstotka zvišala lanskoletna oktobrska pokojnina. Ne decembrska, ki je bila zaradi dodatka tako kot novembrska višja za 1,8 odstotka. Povprečna starostna pokojnina, ki je lani v Sloveniji znašala 782 evrov, bo višja za dobrih 64 evrov in bo znašala 846 evrov. Upokojenec, ki dobiva denimo pokojnino 1500 evrov, pa bo prejel 123 evrov več - in bo po novem dobil 1623 evrov. 

Od pokojnine obvezni zdravstveni prispevek

Ker je s 1. januarjem začela veljati tudi novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), ki uvaja obvezni zdravstveni prispevek namesto do zdaj prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, bo od januarskih pokojnin Zpiz prvič vsem upokojencem odtrgal tudi 35 evrov obveznega zdravstvenega prispevka. Kot pojasnjujejo na Zpizu, so že do zdaj nekaterim upokojencem od pokojnine odtrgali in plačevali premijo za dodatno zdravstveno zavarovanje. Do zdaj je bila odločitev o tem prepuščena vsakemu posameznemu upokojencu. Tako o tem, ali bo dodatno zdravstveno zavarovan ali ne, kot tudi ali bo sam plačeval premijo ali mu jo bo Zpiz. Tako je Zpiz novembra odtegnil 193.166 premij za dodatno zdravstveno zavarovanje za prejemnike pokojnin in njihove družinske člane. Sicer pa nimajo podatka o tem, koliko upokojencev je plačevalo dodatno zdravstveno zavarovanje, ker so si premije lahko plačevali sami. Po novem pa bo od januarja Zpiz vsem upokojencem vsak mesec odtrgal od pokojnine in plačeval nov obvezni zdravstveni prispevek. O tem bodo tudi obvestili upokojence na januarskem obvestilu o nakazilu. Povedano drugače, januarska pokojnina se bo denimo za prejemnika zagotovljene pokojnine za štirideset let dela sicer zaradi 8,2-odstotnega zvišanja dvignila na 743 evrov, a od tega zneska bo odštetih 35 evrov za obvezni zdravstveni prispevek in bo prejemnik dobil nakazanih dejansko 708 evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta