Upokojenci bi 7,1-odstotno zvišanje pokojnin

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
18.01.2023 12:10

Vlado tudi pozivajo, da ponovno izplača draginjski dodatek vsem, ki imajo pokojnino nižjo od 771 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Upokojenci nismo zadovoljni, da se bodo pokojnine redno uskladile samo za 4,9 odstotka," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik.

Če bi bilo zvišanje 7,1-odstotno, bi zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe, ki je zdaj malenkost pod 654 evri, znašala 700 evrov. Tako bi se zaveza iz koalicijske pogodbe, po kateri bo zagotovljena pokojnina letos znašala najmanj 700 evrov, po izračunu Zdusa izpolnila. Če pa bi bila uskladitev le 4,9 odstotka, bi zagotovljena pokojnina znašala 686 evrov, kar je dobrih 14 evrov manj od koalicijske zaveze, so poudarili. Računajo, da jim bosta glede na podatke o rasti inflacije in cen življenjskih potrebščin svet pokojninskega zavoda in vlada prisluhnila.

Vlado tudi pozivajo, naj razmisli o draginjskem dodatku za upokojence. "Dobiti bi ga morali tisti, ki imajo pokojnino pod 771 evri, kolikor znaša prag tveganja revščine. Izplačan naj bo pod enakimi pogoji, kot je bil energetski dodatek," je dejal Erik Hofbauer, član strokovnega sveta Zdusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta