Upokojenci hočejo 7,1 odstotka višje pokojnine in draginjski dodatek, v ustavi pa 13. pokojnino. Odzval se je Mesec

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
19.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S povišanjem v višini dobrih sedem odstotkov bi se izpolnila zaveza iz koalicijske pogodbe, po kateri bo zagotovljena pokojnina letos najmanj 700 evrov. 
S povišanjem v višini dobrih sedem odstotkov bi se izpolnila zaveza iz koalicijske pogodbe, po kateri bo zagotovljena pokojnina letos najmanj 700 evrov. 
Sašo Bizjak
Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) vladi in Svetu ZPIZ, ki bo februarja odločal o redni uskladitvi pokojnin, predlaga, da se pokojnine uskladijo vsaj za 7,1 odstotka in ne samo za predvidenih 4,9 odstotka. Vlado so tudi pozvali, naj razmisli o ponovnem draginjskem dodatku za upokojence. Pravijo, da bi ga morali dobiti vsi upokojenci, ki imajo pokojnino nižjo od 771 evrov, kolikor je prag tveganja revščine. V ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije pa za 1. februar napovedujejo proteste upokojencev. Zahtevajo, da se pravici do 13. pokojnine in do obveznega letnega dodatka v višini posameznikove pokojnine zapišeta v ustavo. 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta