Upokojevanje 2021: Moški lahko računajo na višjo odmero pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič
23.12.2020 06:30
Pogoji za upokojitev se v letu 2021 ne spreminjajo. Moški lahko računajo na višjo odmero pokojnine, zvišale se bodo tudi pokojnine tistih, ki jim bodo priznali dokup pokojninske dobe do leta 2013.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v letu 2021 se bodo za izračun pokojninske osnove upoštevale osnove iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970. 
Andrej Petelinšek

Pogoji za upokojitev se v letu 2021 ne spreminjajo. Tako moški kot ženske se bodo lahko upokojili pri 60 letih s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa ali pa pri 65 letih z najmanj 15 leti zavarovalne dobe. Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti, na račun skrbi za otroke, služenja vojaščine ali dela pred 18. letom starosti.

Moški: odmerni odstotek 59,5

Starostno mejo bo mogoče znižati za šest mesecev za enega otroka, za 16 mesecev za dva, za 26 mesecev za tri, za 36 mesecev za štiri in za 48 mesecev za pet otrok ali več. Do znižanja starosti so večinoma upravičene ženske, moški le, če so po rojstvu otroka bili na starševskem dopustu in so prejemali nadomestilo za starševstvo. Moški si lahko starost znižajo tudi za čas služenja obveznega vojaškega roka za dve tretjini njegovega trajanja. Oboji, moški in ženske, pa tudi, če so začeli delati pred 18. letom starosti, za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjene polnoletnosti. Ob dopolnitvi 38 let pokojninske dobe brez dokupa se s predpisanih 65 let starosti starostna meja zniža: ženski (ali moškemu) zaradi nege otrok za največ štiri leta (do dopolnjenih 61 let) in moškemu zaradi služenja obveznega vojaškega roka za največ dve leti (do dopolnjenih 63 let).

Višina starostne pokojnine je odvisna od višine pokojninske osnove in dolžine dopolnjene pokojninske dobe. Ta služi za določitev odstotka za odmero starostne pokojnine. Višina odstotka za odmero se razlikuje glede na spol zavarovanca in bo v letu 2021 za 15 let zavarovalne dobe za ženske 29,5 odstotka pokojninske osnove, za moške pa 27,5 odstotka. Za vsako nadaljnje dopolnjeno leto pokojninske dobe se pri ženski odmerni odstotek zviša za 1,36 odstotka, pri moškem pa za 1,28 odstotka. Če daljša pokojninska doba ne znaša eno leto, a vsaj šest mesecev, se odmerni odstotek za tolikšno pokojninsko dobo za žensko poveča za 0,68 odstotka, za moškega pa za 0,64 odstotka. Tudi v letu 2021 se bodo za izračun pokojninske osnove upoštevale osnove iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od leta 1970, ki so za zavarovanca najugodnejša.

Lestvica odmernih odstotkov za zavarovance se od 1. januarja 2020 postopno izenačuje z odmerno lestvico za zavarovanke, in to tako, da bosta lestvici po spolu izenačeni s 1. januarjem 2025. Odmerni odstotek za 40 let dopolnjene pokojninske dobe bo tako za zavarovance v letu 2021 znašal 59,5 odstotka, v letu 2022 60,5 odstotka, v letu 2023 61,5 odstotka, v letu 2024 62,5 odstotka, od 1. januarja 2025 pa za moške in ženske 63,5 odstotka. Moškim se postopoma zvišuje tudi odmerni odstotek za 15 let zavarovalne dobe. V letu 2021 bo znašal 27,5 odstotka, vsako naslednje koledarsko leto pa se bo zvišal za 0,5 odstotka in bo od 1. januarja 2025 29,5 odstotka, kolikor pri zavarovankah znaša že od tega leta.

Višja pokojnina na račun otrok

S 1. januarjem 2020 se je spremenil tudi način ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa nad 40 let pri zavarovancih, ki so že izpolnili pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti. Vsako nadaljnje leto pokojninske dobe brez dokupa, dopolnjeno v obveznem zavarovanju, vendar največ do treh let zavarovanja, se vrednoti tako, da odmerni odstotek za šest mesecev znaša 1,5 odstotka, kar pomeni dodatne tri odstotke za eno leto oziroma devet odstotkov za tri. Pri zavarovancih, katerim se je del pokojninske dobe brez dokupa ugodneje vrednotil že do 31. decembra 2019 (v višini enega odstotka za tri mesece oziroma 4 odstotkov za eno leto, skupaj pa največ v višini 12 odstotkov) in so ostali v obveznem zavarovanju tudi po 1. januarju 2020, bo nastala kombinacija ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa. Ob tem je treba dodati, da so do ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa upravičeni tako zavarovanci, ki so ostali v obveznem zavarovanju, kot tudi tisti, ki se ponovno vključijo v obvezno zavarovanje.

Pokojnino pa si je mogoče zvišati tudi zaradi skrbi za otroka. Zavarovanka, ki je izpolnila pogoje za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je skrbela v prvem letu njegove starosti, si lahko odstotek odmere pokojnine poveča za 1,36 odstotka, vendar največ do višine 4,08 odstotka. Zavarovanec lahko za otroke, ne glede na njihovo število, uveljavi namreč znižanje starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine ali pa dodaten odmerni odstotek.

Pogoji za vdovsko pokojnino

Vdova oziroma vdovec bo v letu 2021 pridobi pravico do vdovske pokojnine, če bo ob smrti zakonca dopolnil 57 let in šest mesecev starosti. Če vdova ali vdovec ob smrti zakonca ne bo izpolnjeval tega pogoja, star pa bo 52 let in šest mesecev, bo pridobil pravico do vdovske pokojnine, ko bo dopolni 57 let in šest mesecev starosti.

Na spletni strani Fursa je že objavljena lestvica za odmero dohodnine in olajšave za leto 2021. Zneski olajšav so v letu 2021 enaki kot letos, zato ostaja meja, pri kateri nastopi davčni odtegljaj pri pokojnini ali invalidskem nadomestilu, če je zavod glavni izplačevalec, nespremenjena. Akontacija dohodnine bo odtegnjena od pokojnin in nadomestil, višjih od 1170 evrov, z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave. Splošna olajšava, do katere imajo pravico vsi zavezanci, bo znašala od 1. januarja 2021 na letni ravni 3500 evrov oziroma na mesečni ravni 291,67 evra. Prejemniki pokojnin imajo pravico tudi do tako imenovane pokojninske olajšave, ki je 13,5 odstotka pokojnine oziroma osnove za odmero akontacije dohodnine. Po ocenah Zpiza tako tudi v novem letu večina upokojencev ne bo plačevala akontacije dohodnine od mesečnih pokojnin.

Zavod bo moral zavarovancem, ki so z dokupom pokojninske dobe (do 31. decembra 2012) uveljavili pravico do pokojnine ali izplačilo dela pokojnine, v šestih mesecih po uradni dolžnosti na novo odmeriti starostno pokojnino ali pa starostno pokojnino namesto predčasne pokojnine, pri čemer bo dokupljena doba upoštevana kot pokojninska doba brez dokupa. Na novo odmerjena pokojnina bo višja zaradi priznanja starostne pokojnine namesto predčasne pokojnine, poleg tega pa bo lahko tudi ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa. Nova pokojnina ali izplačilo bo zavarovancu pripadalo od 1. januarja 2021. V enakem roku pa bo moral zavod na novo odmeriti starostno pokojnino tudi zavarovancem, ki so z dokupom študija ali vojaškega roka uveljavili starostno pokojnino po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnem do 31. decembra 2012, to je po ZPIZ-1, pri čemer bo dokup študija in vojaškega roka upoštevan kot delovna doba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta