Uradno: Februarske pokojnine bodo še višje. Za koliko?

Tanja Fajnik Milakovič
19.02.2024 17:28

Pokojnine so se predčasno redno uskladile že januarja za 8,2 odstotka, zdaj se bodo še za 0,6 odstotka. Za letošnje 8,8-odstotno zvišanje pokojnin bo namenjenih 603 milijone evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj tudi uradno: pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo višje za 0,6 odstotka. 
Andrej Petelinsek

Zdaj je tudi uradno: pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo višje za 0,6 odstotka. Svet Zpiza je namreč sprejel sklep, da bo glede na podatke o rasti plač in življenjskih potrebščin v preteklem letu redna uskladitev pokojnin 8,8-odstotna. Letos so se pokojnine predčasno delno redno uskladile že januarja, ko so upokojenci dobili za 8,2 odstotka višje pokojnine. S februarskimi pokojninami bodo dobili še razliko v višini 0,6 odstotka in poračun za januar.

Po formuli 60:40

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. "Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka," je pojasnil Marijan Papež, generalni direktor Zpiza.

Marijan Papež: "Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka." 
Igor Napast

Najnižja pokojnina od 1. januarja je tako 337,40 evra, zagotovljena pokojnina, ki je najnižji znesek za upokojence s polno delovno dobo, 748,27 evra, zagotovljena vdovska pokojnina največ 748,27 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 468,93 evra. Zagotovljena pokojnina za štirideset let dela, ki se je januarja zvišala s 687 evrov na 744 evrov, torej za 56 evrov, bo zdaj višja še za okoli 4,5 evra in bo torej okoli 748,27 evra. Tak upokojenec bo februarja dobil izplačano še razliko za januar v višini 4,5 evra, skupaj torej ta mesec okoli 753 evrov. Ob tem je treba dodati, da so se januarja za 8,2 odstotka zvišale lanskoletne oktobrske pokojnine, saj je bilo novembrsko in decembrsko izplačilo dodatka upokojencem v višini 1,8 odstotka le začasno.

 

Letni dodatek z junijsko pokojnino

In kaj pomeni za Zpiz 8,8-odstotno zvišanje pokojnin? Letno dodatnih 603 milijone evrov za pokojnine. Skupni prihodki zavoda so za leto 2024 načrtovani v višini 7,8 milijarde evrov, v enaki višini so načrtovani tudi odhodki. Sredstva iz državnega proračuna za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda pa naj bi znašala dobro milijardo evrov, natančneje 1,017 milijarde evrov. Davčni prihodki, ki predstavljajo prispevke za socialno varnost, so načrtovani v višini skoraj 6,3 milijarde evrov. To je za 6,7 odstotka več kot v oceni za letos. Načrtovana sredstva iz državnega proračuna za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda v višini dobre milijarde evrov pa so v primerjavi z oceno za letos višja za 35,6 odstotka.

Med odhodki je največ sredstev predvidenih za izplačilo pokojnin, 6,6 milijarde evrov. To je za 9,7 odstotka več kot v oceni za leto 2023. V finančnem načrtu Zpiza je upoštevana tudi redna uskladitev pokojnin, ki se je delno opravila že januarja.

Prav tako so v finančnem načrtu predvidena že sredstva za izplačilo letošnjega letnega dodatka, za kar bo namenjenih 177 milijonov evrov. Ta bo za pet evrov višji od lanskega. Upokojenci bodo prejeli od 150 do 460 evrov, regres pa bo izplačan 28. junija z junijsko pokojnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta