V drugem letošnjem četrtletju občutna umiritev gospodarske rasti

STA
14.08.2024 10:56

Rast BDP še naprej poganja domača potrošnja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Tit Košir

Po 2,1-odstotni rasti v prvem trimesečju se je bruto domači proizvod med aprilom in junijem medletno realno okrepil za 0,7 odstotka. Rast je znižal negativni zunanjetrgovinski saldo. V prvem polletju skupaj je bila gospodarska rast 1,4-odstotna.

Po desezoniranih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila medletna rast v drugem trimesečju 0,8-odstotna, v četrtletni primerjavi pa 0,2-odstotna.

Rast BDP še naprej poganja domača potrošnja. V drugem trimesečju se je predvsem na krilih 12,3-odstotne medletne rasti državne potrošnje v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem zvišala za 5,5 odstotka. V sklopu domačih gibanj so rast za 2,4 odstotne točke zviševale spremembe pri zalogah.

Največji negativni učinek na gospodarsko rast je imela menjava s tujino. Ob 4,4-odstotni rasti uvoza in 0,8-odstotnem padcu izvoza je bil prispevek menjave s tujino k rasti drugo četrtletje zapored negativen. Tokrat jo je zniževal za 4,1 odstotne točke.

Za celotno leto sicer večina zadnjih domačih in tujih napovedi govori o gospodarski rasti nekje okoli 2,5 odstotka oziroma nekoliko pod tem. Potrebna pospešitev rasti v nadaljevanju leta bo verjetno odvisna tudi od razvoja v evrskem območju, kjer za zdaj ni zaznati izhoda iz trenutnih šibkih gibanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta