V državnem zboru o prodaji Save: "Nočemo v lastni domovini postati hlapci tujega kapitala"

Timotej Milanov Timotej Milanov
10.02.2022 06:00

Opozicija in sindikati zahtevajo, da vlada preko Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe uveljavlja predkupno pravico in tako prepreči vstop madžarskih investitorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sava Turizem ima v lasti nekatere najbolj prestižne hotelske nepremičnine v državi. 

Robert Balen

Opozicija in sindikati zahtevajo, da vlada preko Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe uveljavi predkupno pravico za nakup 43-odstotnega lastniškega deleža v družbi Sava, ki ga bo sicer luksemburški sklad York Global Finance Offshore prodal družbi Prestige Tourism, s katero je že podpisal dogovor o prodaji. Za omenjeno projektno družbo stoji madžarski kapitalski sklad Diofa Asset Management. V javnosti je načrtovana prodaja sprožila burne odzive tudi zaradi dejstva, da je Sava večinska lastnica družbe Sava Turizem, največjega slovenskega zaposlovalca na področju turizma, ki ima v lasti nekatere najbolj prestižne hotelske objekte na Bledu, Obali, Ptuju in v Pomurju. Opozicijske stranke Levica, LMŠ, SAB in SD so zato zahtevale sklic nujne seje državnozborske komisije za nadzor javnih financ, na kateri so razpravljali o nujnih ukrepih za zavarovanje slovenske strateške turistične infrastrukture. Poslanka Socialnih demokratov Meira Hot poudarja, da gre za strateško jedro slovenskega turizma in da je največja vrednost Save v lastništvu omenjenih pomembnih nepremičnin. "Podjetje brez spletne strani z enim zaposlenim, ki je bilo ustanovljeno z minimalnim osnovnim kapitalom po madžarski zakonodaji, obljublja 200-milijonske vložke," opozarja Hotova in dodaja, da v SD vidijo smisel združevanja slovenskih turističnih kapacitet predvsem v njihovem prestrukturiranju, nikakor pa ne v kasnejši privatizaciji, za kar si je prizadeval minister za gospodarstvo in predsednik koalicijske stranke Konkretno Zdravko Počivalšek. Pobudniki seje tako vladi predlagajo, naj naredi vse potrebno za konsolidacijo slovenskega turizma. Vladi tudi priporočajo, da kot skupščina SDH zasleduje javni interes in vztraja pri uveljavi predkupne pravice. Vlado pa so še pozvali, da v sodelovanju s SDH, DUTB in gospodarskim ministrstvom v roku 30 dni javnosti obrazloži javni interes na področju konsolidacije ključnih državnih turističnih naložb.

Zajc: Ministrstvo je branik slovenskega turizma

"Prav ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je glavni branik razvoja slovenskega turističnega sektorja. Pričakujemo, da bosta SDH in posredno ministrstvo za finance v svojem delu po preučitvi vseh relevantnih okoliščin predkupno pravico tudi uveljavila," pravi državni sekretar na ministrstvu Simon Zajc. Pri tem izpostavlja, da se je tudi minister Počivalšek že zavzel za uveljavitev predkupne pravice. Nad načrtovano prodajo pa po besedah sindikalnih zastopnikov niso navdušeni niti zaposleni.

"Informacije, da Madžarska kupuje naše najlepše naravne danosti in hotele, so pri zaposlenih sprožile ogorčenje in še večje nezaupanje v obstoječo oblast. Govorimo namreč o strateško pomembni panogi, ki je na leto doprinesla tudi do 13 odstotkov BDP. Zato pozivamo vlado, da sprejeme odločitev o uveljavitvi predkupne pravice," je kritična generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec. Sindikat ima po njenih besedah slabe izkušnje s primeri dosedanjih prodaj slovenskih hotelov, ki so dobili ruske, srbske, hrvaške in madžarske lastnike: "Predvsem z odpuščanjem delavcev, poslabšanjem delovnih pogojev, nespoštovanjem in kršitvami slovenske delovnopravne zakonodaje ter prekarnih zaposlitev." Sindikati se bodo temu zoperstavili z vsemi razpoložljivimi sredstvi sindikalnega boja, pravi Breda Črnčec: "Nočemo v lastni domovini postati hlapci tujega kapitala." Že v ponedeljek so se v zvezi s tem oglasili v Obalni sindikalni organizaciji, kjer poudarjajo, da v slovenski Istri skoraj ni družine, ki ne bi bila tako ali drugače povezana s turizmom, in vlado tudi sami pozivajo k uveljavitvi predkupne pravice: "Dejavnost turizma kot paradnega konja slovenskega gospodarstva vse od osamosvojitve naprej je treba ohraniti v domačih rokah kot dejavnost izjemnega državnega pomena, a ob tem dobiti tak način upravljanja, ki bo tudi zaposlenim omogočal dostojen kos kruha in ne le drobtine, kot se je žal prepogosto dogajalo sedaj." Doslej so nasprotovali tudi zamisli o združevanju slovenske turistične infrastrukture v okviru tako imenovanega turističnega holdinga. "Saj se nismo strinjali s tem, da bi potem, ko bi slovenski davkoplačevalci najprej vložili milijarde evrov za nakup in kasneje še za tako imenovano obnovo turistične infrastrukture, to prodali naprej za 'enega črnega in belega', po vsej verjetnosti že znanemu kupcu, po že znanem modelu, ki smo mu v naši bližnji preteklosti bili priča že v dejavnosti bančništva."

Kupec si lahko kupnino povrne s prodajo dveh hotelov

Predsednik uprave Save Turizma Andrej Prebil pravi, da je družba sposobna izvesti investicijske cikle in poskrbeti za razvoj: "V zadnjih petih letih je Sava Turizem investirala okoli 80 milijonov evrov v svoje nepremičnine, od tega 30 milijonov evrov v zadnjih dveh letih." Predsednik upravnega odbora Save Klemen Boštjančič meni, da imata SDH in KAD že danes vse potrebne podatke o poslovanju družbe, ki jih pridobivata sproti. "Kdorkoli bo prišel do večinskega lastništva, lahko prodaja Savo po delih, en hotel za drugim, in si lahko kupnino glede na današnje cene povrne že s prodajo enega ali dveh hotelov. Takšne so danes vrednosti na trgu." Poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek meni, da je bila seja namenjena samo nabiranju političnih točk političnih strank iz koalicije KUL. "Igrate na čustva naših državljanov in gre vam zelo dobro od rok." Sam poudarja, da ukvarjanje s hotelirstvom ni ena od nalog države. "Nobenega smisla ni v tem, da se gre država podjetniške dejavnosti, kot sta gostinstvo in hotelirstvo. Zato naj iz teh dejavnosti izstopi … Se nam pa zdi smiselno, da država ohrani večinsko lastništvo v podjetjih na področju prometne in logistične infrastrukture ter elektroenergetskega sistema, tu je njena vloga, ne pa v hotelirstvu." Poslanec SDS Franc Breznik med drugim opozarja na slabo stanje v Termah 3000 v Moravskih Toplicah in Zdravilišču Radenci, ki sta del Save Turizma: "Večinoma so ljudje na minimalnih plačah, na nekaterih delovnih mestih je premalo ljudi. Imajo nizke cene, s temi pa tudi nizke plače." Breznik še izpostavlja slabo sodelovanje med termami in neposrednim okoljem, v katerem delujejo: "Lokalne skupnosti nimajo nič od teh hotelov, multiplikacijski učinki so tam minimalni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta