V Gorenju preklicali stavko. Dogovorili so se za 1400 evrov regresa

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.04.2022 18:25

"Danes smo imeli socialni svet in stavkovni odbor. Dogovorili smo se, da bomo sedli skupaj in se začeli pogovarjati o prenovi plačnega sistema," je dejal Žan Zeba, predsednik sindikata SKEI.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogovori v podjetju gredo za zdaj v pravo smer. 
Hisense Europe Electronic

V Velenju jutri dvourne stavke predstavnikov sindikata SKEI Gorenje ne bo. Tako so se odločili po današnjih pogajanjih s poslovodstvom podjetja Hisense Europe, pod katerega sodi Gorenje. Uprava je v torek utemeljevala, zakaj so po njihovem mnenju stavkovne zahteve nerazumne, predsednik sindikata SKEI Žan Zeba pa je že v torek namignil, da stavke najverjetneje ne bo, ker gredo pogovori v pravo smer. "Čisto zadovoljen še nisem, a vsaj za zdaj smo rešili problem," je dejal danes. "Dogovorili smo se za 1400 evrov regresa, masa, ki se razdeli med zaposlene glede na njihov osebni prispevek, ostaja tri odstotke," je dodal. Uprava je sicer v torek tudi to zahtevo označila za neutemeljeno, ker da podjetje je in bo prilagajalo kvoto za nagrajevanje glede na poslovno uspešnost. Uprava je opozorila tudi na nepravičen sistem dodeljevanja te nagrade, saj nekateri domnevno zaradi subjektivnih okoliščin prejmejo na ta račun visok dodatek, drugi ničesar. A od zdaj bodo nadrejeni morali takšna ekstremna dodeljevanja obrazložiti.

Grožnja s stavko je prinesla še nekaj dobrega, dodaja Zeba. "Danes smo imeli socialni svet in stavkovni odbor. Dogovorili smo se, da bomo sedli skupaj in se začeli pogovarjati o prenovi plačnega sistema. Pogovarjali smo se tudi, da bi ponovno uvedli nekatere stvari, ki jih zaradi covida več ni bilo. Na primer preventivo za zaposlene, ki so lahko denimo odšli na rekreacijo v zdravilišče in za to porabili pet dni svojega dopusta, pet dni pa je dodalo podjetje. Pri nadurnem delu pa se bo preverilo, kako ga je mogoče bolj pravilno odrejati in ali se je pri posameznih primerih zgodila kakšna napaka."

Da gre zgolj za posamezne napake pri izplačilu nadur, je v torek pojasnila tudi uprava podjetja Hisense. Je morda sindikat tokrat prehitro zarožljal s stavko? "Ne, ker smo zaznali, da stvari ne gredo v pravo smer. Zato smo se odločili, da se bomo v prvem koraku sami izpostavili - da se to popravi. Če se ne bi, bi stavko razširili na ostale zaposlene," odgovarja Zeba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta