V Mariboru in Ljubljani avtobusi za upokojence po novem brezplačni

31.08.2021 15:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec bo ob 14.30 v družbi mariborskega župana Saša Arsenovič in direktorja Javnega podjetja za mestni potniški promet Marprom Bernard Majhenič na avtobusni postaji Maribor dal izjavo o razvojnih priložnostih javnega mestnega potniškega prometa v Mestni občini Maribor - podpis pogodbe od brezplačni karti za mestni avtobus za upokojence - upokojenci - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Upokojenci, invalidi, vojni veterani in vsi starejši od 65 let, ki lahko že od lani brezplačno uporabljajo medkrajevni avtobusni prevoz po vsej državi, bodo lahko od 1. oktobra naprej brezplačno uporabljali tudi mestne avtobuse v Mariboru in Ljubljani. Brezplačni prevoz v dveh največjih mestih v Sloveniji bo pri tem namenjen vsem in ne le občanom Maribora in Ljubljane, potrebna bo le validacija vozovnice. Ministrstvo za infrastrukturo se je namreč z obema mestnima občinama dogovorilo o subvencijah, pri čemer so po besedah ministra Jerneja Vrtovca izbrali določen količnik, ki ga bodo po treh mesecih evaluirali in ga po potrebi spreminjali. Ocenjeni letni stroški zaenkrat znašajo med pet in sedem milijonov evrov, bo pa ministrstvo enak dogovor skušalo doseči tudi z občinama Velenje in Nova Gorica.

"Zavedamo se pomena javnega potniškega prometa ne le v luči doseganja podnebnih in okoljskih, ampak tudi v luči socialnih ciljev. Zato izvajamo številne aktivnosti, kako ga obuditi, pri čemer se nam bodo ta vlaganja nedvomno obrestovala. Ljudje moramo spremeniti navade in se v večji meri odločati za uporabo javnega prevoza, ki mora postati hrbtenica prevoza v Sloveniji," je ob današnjem podpisu pogodbe z Marpromom v Mariboru povedal Vrtovec. In napovedal da bodo, potem, ko so jim pred dvema tednoma olajšali medkrajevni prevoz z vozovnico Slovenija, podoben dogovor z Mariborom in Ljubljano skušali doseči tudi za študente in dijake. (ise)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta