V naslednjih dneh pričakovati močno povečan promet

STA, A.L.
28.10.2022 15:19

Ob začetku jesenskih šolskih počitnic in podaljšanem koncu tedna z dvema praznikoma, je te dni pričakovati močno povečano gostoto prometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zaradi nedeljskega premika ure bo poleg tega pogostejša vožnja v slabši vidljivosti, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Podaljšani konec tedna bo za ta čas zelo topel. Posledično bo na cestah več pešcev, kolesarjev, voznikov e-skirojev, mopedistov in motoristov. Agencija priporoča, naj bodo vozniki nanje še posebej pozorni. Prav tako naj več pozornosti posvečajo varnosti otrok in pripenjanju vseh potnikov, so navedli v sporočilu za javnost.

Premik ure vpliva tudi na vidljivost v prometu

Povečan bo tranzitni promet, nadaljujejo pa se tudi različna dela na cesti. Agencija za varnost prometa v času jesenskih počitnic zato spodbuja k previdnosti na cestah. Poudarjajo predvsem pomen primerne varnostne razdalje, strpnosti, prilagojene hitrosti, defenzivnega ravnanja in osredotočenosti med vožnjo.

Ob tem pozivajo, naj se vozniki v promet podajajo trezni in naj se med vožnjo izogibajo uporabi mobilnega telefona. V primeru zastojev naj čim hitreje ustvarijo reševalni pas. Med daljšo vožnjo so potrebni redni postanki na približno vsaki dve uri.

V nedeljo bomo ure ob 3. premaknili za eno uro, torej na 2. uro. Premik ure vpliva tudi na vidljivost v prometu, zato agencija poziva k skrbi za vidnost pešcev. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, so dodali.

Poleg ostalih dejavnikov tudi utrujenost povečuje tveganje za povzročitev prometne nesreče. Voznikom svetujejo, naj poskušajo znake utrujenosti prepoznati in primerno ukrepati. V primeru utrujenosti voznikom agencija svetuje, naj se v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustavijo in poskrbijo za ustrezno psihofizično stanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta