V opoziciji skrb, da gre za uničujoč tornado

Žana Vertačnik
22.04.2021 06:00
Predlagano združitev regulatorjev so podrobno usklajevali, pravijo v koaliciji in računajo, da bi zakon lahko bil sprejet še do poletja. V strankah Koalicije ustavnega loka v predlaganem še vedno vidijo poskus rušenja neodvisnih institucij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborske opozicijske poslance skrbi, kaj predlog zakona o združitvi regulatorjev pomeni za štajersko prestolnico. 
Andrej Petelinšek

Na jutrišnji prvi obravnavi predloga zakona o združitvi regulatorjev bodo poslanci in poslanke državnega zbora odločali, ali je pripravljen za nadaljnjo obravnavo. Po ustaljeni proceduri bo sledila obravnava na matičnem delovnem telesu, kasneje pa še tretje branje na plenarnem zasedanju. V koaliciji računajo, da bi bil zakon lahko sprejet še do parlamentarnih počitnic.

Pričakujejo podporo zmerne opozicije

Vodja poslancev SMC Gregor Perič pravi, da želijo s predlaganimi rešitvami priti do bolj urejenega in bolje delujočega trga. Po njegovem je očitek, da želijo posegati v neodvisnost agencij, neosnovan, saj da bodo vse agencije izvrševale svoje naloge in pristojnosti kot doslej. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pravi, da so zakon tudi na zahtevo NSi zelo podrobno usklajevali, in še: "Koalicija bo zagotovila vse svoje glasove, normalno pa je, da računamo tudi na zmerno opozicijo." Poslanci Desusa se bodo o podpori še pogovorili, so nam sporočili in spomnili na stališče iz lanskega leta, ko so povedali, da podpirajo debirokratizacijo, a ne na račun zmanjševanja neodvisnosti pomembnih regulatornih organov. Stališče SNS pa je prvak stranke Zmago Jelinčič pojasnil tako: "Motijo nas določene zadeve, in sicer najprej, kar se tiče letalskih zadev, zadev okoli energetike in zadev okoli odpadkov. Svoja mnenja smo že posredovali koaliciji."

​Udarec neodvisnosti in tudi Mariboru

V preostalih opozicijskih strankah bodo zakonu odločno nasprotovali, posebno kritični so mariborski poslanci. Poslanko LMŠ Lidijo Divjak Mirnik skrbi, kaj predlog zakona pomeni za Maribor, kjer imata sedež dve izmed agencij, ki naj bi se združili v superagencijo: "Še bolj pa me skrbi, da bo vlada svoj cilj o 'vitki državni upravi' v tem primeru skušala doseči prav na plečih zaposlenih v Mariboru - da bo superagencija pomenila racionalizacijo oziroma ukinjanje delovnih mest predvsem v Mariboru."

Tudi Branislav Rajić, bivši poslanec SMC, zdaj član poslanske skupine nepovezanih poslancev, meni, da je zakon za Maribor absolutno škodljiv: "In jaz, kot vsak drug Mariborčan, temu zagotovo nasprotujem. V poslanski skupini se bomo o tem pogovorili jutri, ocenjujem pa, da smo vsi enakega mnenja." Rajić sicer močno dvomi, da sta cilja predloga debirokratizacija in racionalizacija, prej politični kontroling. Tudi SD-jev Franc Trček meni, da je tovrstno združevanje agencij, ki zaradi velike kadrovske podhranjenosti že tako bijejo plat zvona, "lahko razumljivo" zgolj z vidika nadaljnjega političnega plenjenja koalicije: "Ni pa to ataka samo na vsebine, temveč gre za prisiljeno in politično motivirano centralizacijo Slovenije, ko se bo Maribor, ob že tako velikem sprenevedanju vladajoče koalicije za njegove potrebe, tako z gospodarskega, razvojnega in socialnega vidika, še dodatno ošibilo." Gre za uničujoč tornado vlade nad neodvisnostjo obstoječih agencij in tudi njen udarec Mariboru, je prepričan Trček.

Da bodo zakonu ostro nasprotovali, so že napovedali v Levici in SAB. Pri slednjih namreč menijo, da ne gre za nič drugega kot rušenje neodvisnih institucij in utrjevanje moči največje koalicijske stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta