V počastitev prvih zlatih olimpijskih medalj

Tina Recek Tina Recek
02.10.2023 19:00

Banka Slovenije izdala zlatnik, srebrnik in dvokovinski kovanec. Motiv na eni strani veslanje, na drugi streljanje v tarčo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trojica prvih naših zlatih olimpijcev, Luka Špik, Iztok Čop in Rajmond Debevec, s spominskimi kovanci v rokah in v družbi guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta
Foto: Robert Balen

Banka Slovenije je včeraj ob dnevu slovenskega športa - praznujemo ga 23. septembra, ko je naša država na ta dan pred 23 leti osvojila prvi zlati olimpijski medalji v samostojni Sloveniji - predstavila zbirateljske kovance. Prepoznali jih bomo po motivu dveh veslaških vesel na sprednji in po strelski tarči na hrbtni strani. Dobitniki prvih slovenskih najbolj žlahtnih medalj na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 so namreč bili veslača Luka Špik in Iztok Čop ter strelec Rajmond Debevec. Kovanci pa so: zlatnik z nominalno vrednostjo 100 evrov, srebrnik z nominalno vrednostjo 30 evrov in trievrski kovanec v dvobarvni tehniki. Ta je sestavljen iz dveh kovin, centralni del je iz srebrne kovine, obod pa iz zlate kovine, kar je posebnost slovenske centralne banke.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je predstavitev pospremil z besedami, da so v omenjeni bančni ustanovi izredno ponosni, da se lahko z izdajo spominskih kovancev priključijo praznovanju dneva slovenskega športa. Ob tem je nanizal vzporednice med bančništvom in športom. Po njegovih besedah je za obe področji značilen dolgotrajen proces, da se na koncu pokažejo rezultati; mestoma je potreben premor oziroma razmislek, do kam smo prišli in katere možne strategije bomo uporabili v prihodnje. Kot tretjo vzporednico je izpostavil vztrajnost.

Vasle je v nadaljevanju še orisal ozadje idej o izdanih kovancih. Kot prvo je omenil dejstvo, da je šport v Sloveniji izjemno vključujoč, saj začnemo selekcionirati zelo zgodaj. Kot drugo je omenil množičnost. "Če se ozremo okoli, vidimo, koliko je kolesarjev na cesti, koliko je planincev v gorah, potem je vsem jasno, da je šport ena izmed najbolj množičnih dejavnosti v Sloveniji." Kot zadnjo pa je omenil vrhunskost slovenskega športa. "Statistike kažejo, da smo Slovenci na vseh velikih tekmovanjih, če primerjamo število medalj v primerjavi s številom prebivalcev, v skupini najboljših držav." Slovenija je zgolj v obdobju od osamosvojitve do danes po zaslugi športnikov na poletnih in zimskih olimpijskih igrah osvojila skupno 52 medalj.

Vsi trije eminentni športniki so bili prisotni na predstavitvi. Luka Špik je prav za to priložnost prišel iz Londona, kjer živi in dela, in se zahvalili za tovrstno izdajo kovancev. "Počaščen sem, da je posebna izdaja kovanca namenjena športu, dejavnosti, ki smo ji vsi trije posvetili praktično celo življenje. Izjemno ponosen sem, da sem del te zgodbe," je bil kratek in jedrnat Debevec.

Špik je izpostavil, da je praznik slovenskega športa pravzaprav praznik vseh ljudi, ki so karkoli povezani s športom, pa naj bodo to športniki, navijači, prostovoljci v športu. "Mislim, da je treba stremeti k temu, da ta dan postane motivacija za šport tudi za druge dni v letu," je dejal veslač Luka Špik.

Njegov prijatelj Čop pa je izrazil veselje nad tem, da šport postaja vse pomembnejši v družbi, in tudi upanje, da se visoki moralno-etični standardi, ki veljajo v športu in kjer so določene relativno stroge kazni za kršitelje, odrazijo še v družbi. "Ne gre samo za zdrav duh v zdravem telesu, ampak da s športom pridemo do zdravih posameznikov in zdrave družbe," je dejal v poduk zlati olimpijec Čop.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta