V teh dneh so leta 1986 izmerili najvišjo februarsko snežno odejo. Kakšno pa bo vreme v prihodnjih dneh?

A.L.
12.02.2020 10:39

V Ribnici na Pohorju je snežna odeja merila kar 150 centimetrov, v Podlipju na Kozjaku je sneg segal 132 centimetrov visoko, v Radljah ob Dravi so ga namerili 110 centimetrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Reuters

Kot so objavili na Facebook profilu portala Ciklon.si, ki povzema podatke Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), so 11. februarja 1986 zjutraj na nekaterih postajah, predvsem v severovzhodni Sloveniji, izmerili najvišjo februarsko snežno odejo od začetka meritev. V Ribnici na Pohorju je snežna odeja merila kar 150 centimetrov, v Podlipju na Kozjaku je sneg segal 132 centimetrov visoko, v Radljah ob Dravi so ga namerili 110 centimetrov, v Cirkulanah pri Ptuju 86 centimetrov, v Oplotnici ob vznožju Pohorja 75 centimetrov, v Kančevcih na Goričkem 69 centimetrov, v Veržeju 66 centimetrov in v Murski Soboti 61 centimetrov.
To zimo smo bistveno več težav kot s snegom imeli z vetrom. Po različnih koncih Slovenije ocenjujejo stanje po vetrolomu sredi prejšnjega tedna in v začetku tega. Po prvih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije je zelo poškodovanega za približno 140.000 kubičnih metrov drevja, od tega največ smreke. Zaradi grožnje nadaljnjega razvoja lubadarja se mora sanacija čim prej nadaljevati, poroča STA. 
Najhuje je bilo v Slovenski Bistrici, kjer je po doslej zbranih podatkih delno ali v celoti razkrilo strehe 75 objektov, po besedah bistriškega podžupana Stanislava Mlakarja je šlo večinoma za zasebne stanovanjske hiše.
Ob tem je bilo veliko podrtega drevja, ne le v višje ležečih predelih pohorskih gozdov, temveč tudi v mestnem parku. Škodo sta utrpeli tudi osnovni šoli v Šmartnem na Pohorju in v Tinju, kjer je odkrilo del streh. Medtem ko so v Tinju poškodbe bile manjše in so jih že sanirali, je v Šmartnem odtrgalo okoli 150 kvadratnih metrov kritine, vendar pouk poteka normalno.
Po dosedanji oceni naj bi škoda samo zaradi poškodovanih streh znašala okoli 120.000 evrov, zagotovo pa bo vsaj še toliko denarja potrebnega tudi za odpravljanje posledic v naravi in čiščenje površin. Organizirano škode ne bodo popisovali, saj ne bo presegla višine, predpisane v primeru naravnih katastrof, ko bi lahko računali na državno pomoč, še poroča STA.

V prihodnjih dneh suho z nekaj sonca

V prihodnjih dneh veter, kot kaže, ne bo povzročal dodatnih težav. Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna manjša kratkotrajna ploha. Predvsem v Vipavski dolini in na Kraškem robu bo dopoldne pihala šibka burja, popoldne pa bo v Prekmurju in ponekod na Štajerskem zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, na Primorskem do 15 °C.
{twitter}https://twitter.com/meteoSI/status/1227468621204664320{/twitter}
Jutri bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo, popoldne pa bo nekaj nizke oblačnosti predvsem na Notranjskem in deloma v osrednji Sloveniji. Sredi dneva in popoldne bo zapihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 2, najvišje dnevne od 7 do 13, na Primorskem do 15 °C.
V noči na petek se bo prehodno pooblačilo. Jugozahodnik se bo okrepil in do jutra ponehal. Ponekod bo prehodno deževalo. V petek in soboto čez dan bo sončno vreme, v petek bo pihal severni veter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta