V UKC Maribor po praznikih pričakujejo povečanje števila okužb

Barbara Bradač
23.12.2020 06:00
Če bodo v UKC Maribor želeli v prihodnjem letu pomagati vsem covid bolnikom in drugim, ki so letos zaradi epidemije že bili prikrajšani za zdravljenje, potrebujejo več zaposlenih in tudi spremenjena delovna mesta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi pričakovanega tretjega vala epidemije UKC Maribor za ustrezno oskrbo vseh pacientov nujno potrebuje dosistematizacijo medicinskega dela osebja. 
Sašo Bizjak

Tretji val in povečanje števila okužb z novim koronavirusom se pričakuje že v začetku leta. S tem podatkom je predsednik sveta zavoda UKC Maribor Jože Šabeder utemeljil sklic nujne seje sveta zavoda UKC Maribor in obravnavano sistematizacijo delovnih mest. V kadrovsko podhranjenem UKC Maribor so pripravili pravne podlage in ustvarili nova delovna mesta, da bodo lahko v prihodnosti zaposlili več ljudi.

"NIJZ napoveduje v prvi tretjini prihodnjega leta 30-odstotno povečanje okuženih in hospitaliziranih s SARS-CoV-2. Zaradi pričakovanega tretjega vala epidemije mora UKC za ustrezno oskrbo vseh pacientov nujno dosistematizirati medicinski del osebja," je v sklicu zapisal Šabeder. Direktor Vojko Flis pa je dopisal, da bo izhodna strategija iz pandemije zelo zahtevna in da je treba zaradi tega zagotoviti kompetenten kader v zdravstveni negi, pri zdravnikih, fizioterapevtih oziroma celotnem zdravstvenem timu. "Iz projekcij, ki so bile predstavljene direktorjem bolnišnic na posvetu vlade, izhaja, da se situacija ne umirja in se pričakuje tretji val v prvi polovici januarja, kar pomeni večjo obremenitev covid bolnišnic," piše Flis.

Da glede projekcij okužb niso pravi naslov, so nam odgovorili pri NIJZ in še dodali, da je te informacije na posvetu vlade podal sedaj že bivši minister za zdravje Tomaž Gantar. Včeraj so nam pri ministrstvu za zdravje posredovali odgovor Bojane Beovič, vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki pričakuje povečanje okužb že v prvi polovici januarja zaradi dinamike povečevanja po praznikih. "Januarja in februarja pričakujemo povečanje števila bolnikov zaradi zimskih razmer, ki so ugodne za širjenje respiratornih virusov, tudi covid, poleg tega bo neizogibno povečanje nastalo zaradi zbiranja med prazniki, a upamo, da čim manj," je pojasnila za Večer.

 

Spremembe nujne za nemoten potek dela

Na nujni seji se člani sveta zavoda UKC Maribor tik pred koncem leta niso srečali samo zaradi covid razmer, ki so spremenile delo zaposlenih, ampak tudi, ker mora ta klinični center reorganizirati svoje zdravstvene delovne sile in zanje urediti papirje, da ustrezajo letošnjemu programu dela in finančnemu načrtu, ki je bil sprejet avgusta. Spremembe sistematizacije delovnih mest medicinskega osebja, ki so bile včeraj na mizi svetnikov, so dobile soglasje članov. Večinoma so bile te spremembe predvidene že pred časom, razen za 21 zaposlenih v zdravstveni negi, ki so jih v UKC Maribor zaradi epidemije letos na novo že zaposlili za določen čas, in te bodo sedaj lahko zaposlili za nedoločen čas. "Stroški se bodo takoj povečali za nekaj več kot 50 tisoč evrov na mesec," je pojasnila vodja kadrovskega oddelka Ksenija Trčko in še dodala, da skupaj spremembe predvidevajo zaposlitev 28 zdravnikov, 157 medicinskih sester, 18 zdravstvenih administratorjev, 17 drugih zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter štiri nezdravstvene delavce, ki delujejo v okviru medicinskih oddelkov.

Ustvarili delovna mesta, ali bodo našli tudi delavce?

Spremenjena sistematizacija UKC Maribor sedaj daje možnost, da bodo v tem kliničnem centru sploh lahko dodatno zaposlili osebje, kar bo sicer odvisno od finančnih zmožnosti institucije, neuradno je skupna ocena za vse zaposlitve tri milijone evrov letno, pa tudi od kadrov, ki so sploh na trgu dela.

V UKC Maribor se bo sredi januarja začela gradnja hitromontažne stavbe, končana naj bi bila v treh mesecih in bo sprejela covid bolnike. S tem bodo lahko v preostalem delu bolnišnice sprostili kapacitete za oskrbo drugih pacientov. "Ti so v času covid razmer prikrajšani, zato moramo zanje nujno poskrbeti in intenzivirati delo z njimi, treba bo skrajšati čakalne dobe," je pred časom povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin in včeraj še dodal: "Če hočemo poskrbeti za vse, tako covid paciente kot druge, moramo zaposliti dodatne ljudi."

Članico sveta zavoda Stanko Naterer je zanimalo, koliko se je letos že realiziral plan kadrov, ki je predvideval dodatnih 14 zdravnikov in 90 delavcev v zdravstveni negi. "Zdravnike upam, da dosežemo, pri zdravstveni negi pa še nismo vsega realizirali, ker smo tudi načrtovali malo več, saj nismo vedeli, v katero smer se bo razvijala epidemiološka situacija," je odgovorila vodja kadrovske službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta