V Zdravstvenem domu Ravne bodo po okužbah jutri odločali, kako naprej

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
04.10.2020 10:57

V Zdravstvenem domu Ravne so imeli med zaposlenimi 14 okuženih, med njimi sta od sredine tedna tudi dve zdravnici. Glavnina karanten zaposlenih se v primeru ustreznih izvidov brisov sicer ta vikend izteka, jutri pa se bodo odločili, ali bodo ambulante po krajih še naprej odprte kot doslej. "Računam, da bomo zdržali," pravi direktor Stanislav Pušnik. Dodaja, da laboratorije, zlasti zaradi okužb v CUDV v Črni, zasipavajo z brisi, potem pa dlje čakajo na rezultate. Če bo brisov v širši populaciji še vedno veliko, bodo uvedi "drive-in" sistem jemanja brisov na Ravnah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Ravne.
Petra Lesjak Tušek

Koroška se je znašla na seznamu prizadetih zaradi okužb zlasti po izbruhu v Centru za usposabljanje delo in varstvo v Črni na Koroškem, pri čemer pa zdaj skrbijo tudi okužbe znotraj zdravstvenega kadra v Mežiški dolini, ki seveda ni imun na okužbe.
Stanislav Pušnik, direktor Zdravstvenega doma Ravne je povedal, da je bilo v zadnjem tednu med zaposlenimi 14 pozitivnih. "Še vedno imamo 21 karanten, od tega se jih glavnina, 16, v teh dneh izteka, že v petek je bilo nazaj osem karanten, tako da jih bo v ponedeljek le še nekaj. Vračajo se, specifično, da problemi niso bili večji, pa je bilo to, da je bila večina okužb in karanten v osnovi v dveh dejavnostih: partonaži in psihohigienskem dispanzerju," je dejal.
Zasipavanje z brisi
Po Pušnikovih besedah se bodo seveda vrnili v primeru negativnega brisa, pri čemer pa je trenutno težava, da rezultatov brisov ne dobivajo tako hitro nazaj, kot bi želeli, saj so labtoratoriji obremenjeni in ne zmorejo več.
"Brise vozimo v Maribor, od tam, ker so zasuti, jih pošljejo kaj tudi v Ljubljano, tam pa se bojim, da bo kak dan ali dva več zaostanka. Treba je vedeti, da v zadnjih dneh jemljemo v CUDV v Črni po več kot sto brisov na dan, tudi po njihovih enotah po dolini, potem v Domu starejših na Fari na Prevaljah smo v petek vzeli čez 50 brisov. Laboratorije zasipavamo z brisi, zato rezultatov ne dobimo pravi čas nazaj," pravi Pušnik.
Skupaj so naredili čez 300 brisov samo varovancev, veliko tudi pri zaposlenih v CUDV. "Držimo pesti, glavni del problema se bo šele videl, v prvi fazi je bilo 50 varovancev, dvajset zaposlenih, po tednu dni, je pa glavno vprašanje, do kje je šel ta drugi krog. Med varovanci je težje vzpostaviti varovala za zmanjšanje tveganja," pravi.
Okužba dveh zdravnic - kaj bo z ambulantami?
Zaradi okužb znotraj ZD patronaža in psihohigienski del po besedah Pušnik enostavno nista obratovala, sredi tedna (v sredo in četrtek) pa so so se soočili tudi z okužbo dveh zdravnic, kjer pa nastopi problem zaradi vzdrževanja dela ambulant na vseh lokacijah v dolini, kar je pomembno za javno zdravje in druge zdravstvene težave populacije, ki jih nikakor ne bi smeli zanemariti.
"Ta teden smo še uspeli, računam, da bomo tudi prihodnji teden. V ponedeljek zjutraj bomo preverili stanje po vikendu, upam in za zdaj imamo tako naravnan sistem, da smo še na vseh lokacijah, to je v Črni, Mežici, na Prevaljah in Ravnah, povsod v ambulantah," je optimističen Pušnik.

Stanislav Pušnik, direktor ZD Ravne: "Za zdaj nam ambulat ni bilo treba zapirati."
Jasmina Detela


Ker so po mehanizmu so oboleli 14 dni v karanteni, se zlasti zastavlja vprašanja, kdo bo nadomestil obolele zdravnice (na primer na Prevaljah).
"Glede na to, da smo v Mežiški dolini že vsa leta navajeni, da nas je manj, nam zdaj taka situacija ne predstavlja toliko problemov, kjer so bili prej bolj ležerni. Zdravniki so veliko bolj obremenjeni, ker delamo dodatno še dežurno ambulanto in ambulanto za akutne respiratorne infekte, ki prav tako dela prav tako osem ur in tam moramo imeti tim, sploh zdaj ko je toliko brisov," pravi direktor.
"Drive-in" sistem za hitrejše "brisanje" ?
V Zdravstvenem domu so se sicer pripravili tudi na "drive-in" sistem jemanja brisov, v ponedeljek se bodo odločili, ali ga bodo aktivirali. Gre za sistem, kjer se k Zdravstvenemu domu pripelješ z avtom, vzamejo bris in pelješ naprej - s krožno vožnjo. Aktivirali ga bodo, če bo še naprej potrebno jemati toliko brisov.

Če bo še naprej potrebno tolikšno število brisov, bodo na Ravnah uvedli "drive-in" sistem jemanja brisov.
Andrej Petelinšek


"Zdaj smo imeli idealne pogoje, imeli smo ambualtno, ki smo jo pripravili, če bi bil standard dela malo manj obremenjujoč, prostori so bili pripravljeni s posebnim vhodm in dvigalom, tako da smo paciente s sumom za covid že sedaj dejansko obravnavali posebej, da niso hodili skozi glavna vrata, ampak skozi poseben vhod, to nam je prišlo zelo prav," je sklenil Pušnik, ki sicer poziva k optimizmu.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta