Včasih je oskrbovalka edina vez z zunanjim svetom

Helena Ponudič Helena Ponudič
30.06.2019 18:05

Spremljali smo delovni dan Jelke Dornik, oskrbovalke, ki za starejše, potrebne pomoči, skrbi že vrsto let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelka Dornik dnevno obišče do sedem starejših, ki potrebujejo njeno pomoč.
Sašo Bizjak

V Sloveniji se vedno več starejših namesto za odhod v dom za starejše odloči za pomoč na domu. Med njimi je tudi veliko Mariborčanov, saj v mestu že od leta 2002 uspešno deluje javni socialnovarstveni zavod Center za pomoč na domu Maribor. Starejšim pomagajo pri dnevnih opravilih, pri oblačenju, umivanju in hranjenju, gospodinjskih opravilih, obenem pa skrbijo za ohranjanje socialnih stikov starostnikov. Obiskali smo družino, ki že petnajsto leto uporablja storitve centra, z nami pa je bila njihova redna oskrbovalka na domu Jelka Dornik, ki nam je pobližje predstavila svoj poklic.

"Ponekod sem pol ure, ponekod uro in kje drugje tudi dve uri," pove Dornikova.
Sašo Bizjak

"Pomoč na domu je cenovno ugodna"

Takoj ob prihodu nam sogovornik zaupa: "Jelka je kot oskrbovalka nekaj zelo posebnega, je sočuten človek z velikim srcem." Pove, da sta z ženo prvič poiskala pomoč centra, ko je njo prizadela možganska anevrizma. Od takrat sta imela tri redne oskrbovalke. S smehom na obrazu se spominja anekdote, ko je ena izmed oskrbovalk, ker se nihče ni odzival na zvonjenje, do njiju splezala po steni hiše. "Vsa čast, tega ne bi naredil vsakdo. Naše oskrbovalke pa so bile zmeraj požrtvovalne in vztrajne," pove. Pripoveduje nam zgodbo o svoji ženi, ki je bila nekoč glavna sekretarka Hotela Slavija: "Življenje je zajemala s polno žlico, bila je pomembna oseba, zmeraj vesele narave. Vendar te starost spremeni. Zato je treba tudi v starejših ljudeh videti, da niso samo ostareli privesek družbi, potreben pomoči, temveč da so nekoč živeli in da živijo še zdaj." Zgovornemu in gostoljubnemu gospodu osebna zdravnica pogosto svetuje, naj poskrbi zase in naj ženo preseli v dom upokojencev, vendar tega ne želi narediti. "Pomoč na domu je cenovno ugodna. Da bi jaz tukaj sam živel v takšnem luksuzu, ona pa v domu?" se nekoliko nasmehne. Oskrbovalka mora biti po njunem mnenju prijazna, odgovorna, iznajdljiva in delovna. "Delo je zelo odgovorno," pristavi gospa.

Začetki so bili najtežji

Zdaj redna oskrbovalka Jelka Dornik je starejši par prvič obiskala pred devetimi leti, medtem ko delo opravlja že polnih devetnajst let. Potem ko je izgubila službo zaradi stečaja podjetja, v katerem je delala, je novo zaposlitev iskala na borzi. Sprva je preko javnih del opravljala pomoč na domu, a ta še ni bila izoblikovano tako, kot jo poznamo danes. Takrat je pomoč na domu vključevala večinoma le čiščenje in opravljanje gospodinjskih opravil, vendar se je, kot pove Dornikova, kmalu pojavila potreba po negi, zato je opravila prekvalifikacijo za oskrbovalko. "Začetki so bili zame najtežji, saj sem se počutila kot čistilka. Kmalu sem spoznala, da me ljudje resnično potrebujejo, da jih osrečujem in prinašam novo pozitivno energijo v njihove hiše. Ugotovila sem, da je moje delo zelo pomembno, in našla sem se v njem," pove. In doda: "Veste, oskrbovalka marsikomu predstavlja edino vez med domačim okoljem in zunanjim svetom." O svojem urniku razloži, da je stalen, saj je menjava oskrbovalke za uporabnike občutljiva tema. Dnevno obišče šest ali sedem hiš, kjer do enajste ure opravlja prvo jutranjo nego, ponekod pripravlja tudi zajtrk in kosilo, pomaga pri hišnih opravilih. Med pogovorom z nami vestno lika in zlaga oblačila. Razen ob vikendih prihaja vsak dan. Sicer pa so termini in čas storitve določeni z individualnim pogovorom z vsakim uporabnikom. "Ponekod sem pol ure, ponekod uro in kje drugje tudi dve uri. Danes na primer obiščem še nepokretnega gospoda, ki mu v dvournem terminu nudim nego, pomoč pri gospodinjskih opravilih, pomagam mu na voziček in pripravim hrano," pojasni.

Sašo Bizjak

Potrpežljiva, prijazna, sočutna in skrbna

"Za ta poklic moraš biti rojen. Nujno je imeti čut za ljudi, spoštovati starejše in se znati prilagajati. Marsikatera družina te napaja s pozitivno energijo, denimo v tej družini, pri kateri smo sedaj, čutim, da so me vzeli za svojo - vsako jutro se pogovorimo tudi o aktualnih rečeh, skupaj spijemo kavo, govorimo o svojih družinah in podobno," razloži in poudari, da si je z uporabniki večinoma zelo blizu. Kakšen dan je pri posameznem uporabniku tudi težaven, a vse težave pusti za vrati hiše in v naslednjo stopi neobremenjeno in z nasmehom na obrazu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta