Včeraj 1738 okužb, s poživitvenim odmerkom precepljenost v Sloveniji zgolj 30-odstotna. Kje je virusno breme največje?

Va
14.07.2022 11:14

Najbolj covidno obremenjene so starostne skupine med 15 in 45 let, pri hospitalizacijah odstopajo starejši od 65. Povsod po Sloveniji se nakazuje večji trend izbruhov okužb v domovih za starejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V sredo so v Sloveniji potrdili 1738 novih okužb s covidom-19, je v izjavi o epidemiološki sliki povedala namestnica vodje Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Po štirinajstdnevnem povprečju okužb (blizu 1000) smo se že približali povprečju v Evropski uniji, ki rast števila okužb zaznava že zadnjih nekaj tednov.

Nuška Čakš Jager 
Robert Balen

Zgolj nekaj držav: Portugalska, Norveška, Finska, ima trenutno upad števila okužb s koronavirusom. Število primerov že četrti teden raste povsod po svetu razen v Afriki in ZDA, največ okužb imajo v Franciji, Braziliji, Italiji in Nemčiji. Povsod prevladuje različica omikron oziroma podrazličici BA.5 in BA.4. Podrazličica BA.5 se širi nekoliko hitreje kot ostale, ne povzroča pa težjega poteka bolezni niti ni bolj nevarna od ostalih podrazličic.

Pri poživitvenem odmerku Slovenija precej pod povprečjem EU

Najbolj covidno obremenjene starostne skupine so pri nas zdaj med 15 in 45 let, trend rasti vidijo tudi v nadaljnjih, starejših, pri hospitalizacijah odstopajo starejši od 65 let, to zadnje velja za EU sploh.

Precepljenost? Slovenija je po deležu cepljenih s poživitvenim odmerkom komaj pri 30 odstotkih, povprečje EU je 50 odstotkov, cepljenih z vsaj dvema odmerkoma je v EU v povprečju 70 odstotkov.

Kaj nas čaka?

Povsod po Sloveniji se prav tako nakazuje večji trend izbruhov okužb v domovih za starejše, je opozorila Čakš Jager. Da se bo trend okužb, hospitalizacij in v končni posledici tudi smrti krepil, to se po njenih besedah pričakuje v vseh evropskih državah.

O ukrepih, če bodo in kakšni bodo, bo pri nas odločala strokovna skupina pod vodstvom Maria Fafangla, je spomnila njegova namestnica na NIJZ. Kmalu naj bi vedeli tudi, kaj v nadaljevanju predlaga posvetovalna skupina za cepljenje. Že ta trenutek pa se velja, tako Čakš Jager, držati osnovnih epidemioloških ukrepov. Torej: zaščitne maske, razdalja, razkuževanje in prezračevanje. In seveda, stroka priporoča cepljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta