Včeraj potrdili 1005 okužb, najmlajši bolnik na intenzivni negi star 37 let

Asja Lednik
12.10.2021 10:15
V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4558 PCR-testov in z njimi potrdili 1005 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 22 odstotkov, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 792, v zadnjih 14 dneh pa so potrdili 549 okužb na 100.000 prebivalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je tako v primerjavi z dnem prej zvišalo za štiri. Število v zadnjih 14 dneh potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa se je v primerjavi z dnem prej zmanjšalo za dva.

V nedeljo so sicer opravili tudi 30.381 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.135.716 ljudi oz. 54 odstotkov prebivalstva. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 1.047.123 prebivalcev, kar je 50 odstotkov celotnega prebivalstva.

Hospitaliziranih je 428 ljudi, najmlajši bolnik je star 28 let. Na intenzivni negi se jih zdravi 116, najmlajši je star 37 let. Umrla je ena oseba. 

Po danes objavljenih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so tudi v zadnjem obdobju, od 27. septembra do 3. oktobra, v skoraj vseh vzorcih potrdili koronavirusno različico delta.

Epidemiološki ukrepi po oceni evropske komisarke za zdravje v EU ne morejo biti enotni 

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides je pred torkovim neformalnim zasedanjem zdravstvenih ministrov na Brdu pri Kranju za STA navedla, da epidemiološki ukrepi držav članic EU ne morejo biti povsem enaki. Vsaka država ima glede svoje značilnosti napredovanja pandemije, zato mora ustrezno prilagoditi svoje odločitve.

Komisarka je poudarila, da je odločitev glede uporabe covidnih potrdil za druge namene kot potovanja v rokah posameznih držav članic Evropske unije (EU). "Državam članicam pa nudimo ocene tveganja in priporočila o najučinkovitejših ukrepih," je pojasnila Kyriakidesova. Kot primer je navedla omejitev potovanj ob širjenju zaskrbljujočih različic koronavirusa ali ob hitri rasti števila okuženih.

Virus se še vedno širi in vsi še niso cepljeni

Edini cilj omejevalnih ukrepov je bil po besedah Kyriakidesove zaščita ljudi. "Zagotovo vemo, da so bili javnozdravstveni ukrepi, ki so bili sprejeti v različnih trenutkih od začetka pandemije covida-19, učinkoviti pri nadzoru širjenja virusa," je poudarila. Trenutno se po njenih besedah soočamo s tem težkim ravnovesjem med potrebo po previdnosti in razvojem "nove normalnosti" sobivanja z virusom. Po njenih besedah bi ob odpravi vseh omejitev širjenja okužb s koronavirusom te do konca novembra brez dodatnih cepljenj narasle.

Virus se še vedno širi in vsi še niso cepljeni, opozarja komisarka. Ob tem je izrazila optimizem, ker da je vseeno velik del prebivalstva EU zaščiten z varnimi in učinkovitimi cepivi, število novih primerov pa se že nekaj tednov zmanjšuje.

Komisarka si želi stabilnih epidemioloških razmer v vseh državah članicah. "Nikoli ni šlo za tekmovanje med članicami ali poudarjanje, da so se nekatere odrezale bolje kot druge," je pojasnila. Kyriakidesova tako izpostavlja zagotavljanje zaščite za vse državljane in omejitev pandemije povsod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta