Včeraj potrdili 929 okužb. Kacin o želji po varnem in kvalitetnem poletju, sporoča tudi, koliko cepiva prihaja v naslednjih tednih

A.L., STA
05.05.2021 10:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojša Tejič/sta

Včeraj so pri nas opravili 4750 PCR-testov in potrdili 929 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 19,6 odstotka. Opravili so tudi 24.855 hitrih testov. Umrlo je šest bolnikov.

V bolnišnicah se zdravi 560 bolnikov, od tega 140 na intenzivni negi. Sedemdnevno povprečje novih okužb pa znaša 680. Oba kriterija nas še vedno uvrščata v oranžno fazo.

Najvišjo 14-dnevno in 7-dnevno incidenco ima še vedno primorsko-notranjska regija, najnižjo pa obalno-kraška.

Kacin  sporoča: "Imamo vse večjo dobavo Pfizerjevega cepiva"

Nacionalni koordinator za cepljenje proti covidu-19 Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci dejal, da gre za svetovno zdravstveno krizo, cepljenje pa je pri tem največji in najučinkovitejši korak k vrnitvi v normalno življenje. "Povečan tempo z več kot 100.000 odmerki na teden se bo lahko nadaljeval," pravi Kacin. Vse, ki se še odločajo, ali se cepiti ali ne, pa poziva, naj ne odlašajo več.

Daniel Novakovič/sta

Kacin zagotavlja, da dobivajo vse več in več že dogovorjenih odmerkov cepiv in se hkrati trudijo zagotoviti še dodatne količine. S hitrejšim cepljenjem želijo zagotoviti vzdržne razmere v naših bolnišnicah in ustvariti bolj varno in kvalitetno poletje. "Imamo vse večjo dobavo Pfizerjevega cepiva. V tem mesecu bo vsak teden prihajalo po več kot 50.000 odmerkov, ob koncu meseca pa že dvakrat toliko. Povečan tempo se bo lahko nadaljeval z več kot 100.000 odmerki tudi vsak teden v juniju."

Omenja tudi AstraZeneco, ki, kot pravi, še naprej ne izpolnjuje svojih pogodbenih obveznosti. Kljub temu poudarja, da so izkušnje s cepivom, ki nudi tudi najdaljšo zaščito, dobre. Kot je dodal, nimajo potrjene količine cepiva AstraZenece za več kot dva tedna naprej, zato je organizacija cepljenja težka. Dobave pa je močno stabilizirala tudi Moderna, ki ta mesec dobavlja cepivo redno vsak teden. 

O tem, ali bo tiste, ki so že cepljeni, jeseni treba cepiti še tretjič, da bi na ta način podaljšali imuniteto, pa Kacin odgovarja: "Jesen je  tako rekoč pred vrati, hitro se bo treba odločiti."

Kaj pa strategija cepljenja? Nacionalni koordinator za cepljenje proti covidu-19 pravi, da je prioritetna skupina prebivalstvo med 50 in 59 let, ki pa po njegovi oceni še ni dobro precepljena. O tem, ali se bo cepljenje po tej starostni skupini "odprlo za vse", pa pravi, da bo več znano jutri, ko bo na vladni novinarski konferenci sodeloval zdravstveni minister Janez Poklukar.

Vlada bo ponovno pretresala epidemiološke razmere

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Novih sproščanj ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19 predvidoma ni pričakovati, saj se država glede na zadnje podatke o številu hospitaliziranih covidnih bolnikov in sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb z novim koronavirusom nahaja v oranžni fazi.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

V bolnišnicah glede na torkove podatke namreč zdravijo 584 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa znaša 675. Za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov mora povprečje števila okužb v zadnjih sedmih dneh pasti pod 600, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa pod 500. Nekoliko bolj vzpodbuden je podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o številu aktivnih okužb v državi, ki je zadnje dni prvič po lanskem oktobru padlo pod 10.000.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepili 433.535 oseb

Vlada se glede na predvidene večje dobave cepiva v maju najbrž ne bo mogla izogniti pretresanju nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19. Slišati je namreč pozive, da bi bilo smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli. Kot je v torek predlagala vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović, pa bi obdržali tudi vzporeden pristop, po katerem bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine.

Glede na najave dobav cepiva lahko po oceni premierja Janeza Janše "realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija". Do takrat pa je treba morda še bolj dosledno kot doslej upoštevati preventivne ukrepe, je dejal po ponedeljkovem obisku slovenjgraške bolnišnice.

Po zadnjih podatkih, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 sicer cepili 433.535 oseb, z dvema pa 219.531 oseb oz. 10,5 odstotka prebivalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta