Včeraj potrjenih bistveno manj okužb kot pred tednom dni. To so pravila, ki bodo veljala na terasah gostinskih lokalov

A.L., STA
15.04.2021 10:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Včeraj je bilo opravljenih 4278 PCR testiranj in 24.242 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 891 novih okužb (pred enim tednom kar 1527). V bolnišnicah se danes zdravi 624 pacientov, kar je dva več kot včeraj. Na intenzivni negi pa se danes zdravi 150 pacientov, kar je 4 manj kot včeraj. Umrlo je sedem ljudi.

7-dnevno povprečje okužb po danes po objavljenih podatkih NIJZ znaša 931 (včeraj 1021). "Vse skupaj očitno kaže na uspešen 'lockdown' v času velikonočnih praznikov. Hvala vsem, ki ste se držali in se držite ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije," je na novinarski konferenci dejal Uroš Urbanija.

S ponedeljkom v osmih regijah odprtje teras lokalov

Od ponedeljka bodo lahko v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odprte terase in vrtovi gostinskih obratov. To bo možno med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je pojasnil, da je opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih obratov dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe."Tako gostinci kot tudi državljani bomo nekoliko lažje zadihali. V želji, da ohranimo dejavnosti še naprej odprte, polagamo na srce izvajalcem storitev in gostom, da strogo upoštevajo navodila in pogoje, ki jih narekuje NIJZ." Pri izvajanju gostinske dejavnosti je zahtevano strogo upoštevanje in spoštovanje vseh higienskih navodil, ki jih določa NIJZ in so nujno potrebna za preprečevanje širjenja okužbe z virusom.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Osebni prevzemi hrane, pijače in blaga na prevzemnih mestih se zaradi ukinitve policijske ure dovolijo brez časovnih omejitev.

"Vsi sprejeti ukrepi so tu z namenom, da se kot država čimprej obarvamo zeleno in s tem vrnemo v življenje, ki smo ga bili vajeni pred epidemijo," pravi Zajc. Kako bo po tem tednu odprtja teras, za zdaj še ni jasno, a če bo epidemiološka slika ugodna, bo to ostalo. 

V sindikatu gostincev medtem z novim vladnim odlokom niso zadovoljni. Sprašuje se namreč, kaj bo s subjekti, ki nimajo vrtov in teras. Zahteva, da se panoga zažene v celoti. 

"Če se gostilne in hoteli odpirajo za politiko, za poslovne sestanke, za športne prireditve, naj se odprejo za vse! Če je dovoljeno druženje in sestankovanje politiki in biznisu, zahtevamo, da se omogoči normalno življenje tudi nam, državljankam in državljanom," so medtem zapisali v sindikatu.

Izpostavili so tudi, da morajo delavci za preživetja delati. "Če ne želite razumeti, jim pokrijte ves dosedanji izpad dohodka in zagotovite 100-odstotno nadomestilo plače," so poudarili in dodali, da so vladni odloki povzročili nepopravljivo škodo.

Delež angleške različice koronavirusa v slovenskih vzorcih še naprej narašča

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so v 65 odstotkih od 575 vzorcev, ki so jih analizirali in so bili odvzeti med 29. marcem in 4. aprilom, potrdili angleško različico novega koronavirusa. Kot ugotavljajo na IMI, delež angleške različice narašča.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Med 575 vzorci, ki so sicer predstavljali 19 odstotkov vseh pozitivnih vzorcev na IMI, jih je bilo 60 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 18 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz jugovzhodne regije, pet iz zasavske regije, štirje odstotki iz obalno-kraške in po en odstotek iz gorenjske, koroške, podravske, posavske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Različico, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so doslej potrdili v skupno 28 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Nigerijsko različico pa so do sedaj potrdili pri 22 vzorcih iz osrednjeslovenske, jugovzhodne in savinjske regije.

V minulem tednu niso potrdili južnoafriške različice

Kot pojasnjujejo na IMI, so v tokratnem presejanju našli vse mutacije, značilne za angleško različico, v vseh skupinah vzorcev. Deleži posameznih mutacij se v zadnjem presejalnem obdobju gibljejo od 60 in 70 odstotkov. Delež angleške različice med vzorci, vključenimi v presejalno sekvenciranje, narašča in je v tem presejalnem obdobju dosegel 65 odstotkov vseh vključenih vzorcev.

Niso pa v minulem tednu potrdili južnoafriške različice. Skupaj so doslej to različico potrdili pri 23 osebah. Prav tako niso potrdili brazilske različice virusa, so pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih, še navajajo na inštitutu.

Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se sicer povečuje. Še prejšnji teden je znašal 50 odstotkov, teden prej pa 41,8 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta