Večina evropskih šolarjev s septembrom začne novo šolsko leto. Ukrepali bodo v morebitnih posameznih žariščih

Vida Božičko
14.08.2020 06:00

Povsod se ukvarjajo z vprašanjem, kako in ali sploh bo potekal pouk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V državah, ki so nam blizu, je epidemiološka slika trenutno najslabša na Balkanu. V Srbiji bodo tako v šolske klopi sedli le najmlajši učenci, starejši pa bodo imeli kombiniran pouk - delno v šoli, delno na spletu. Šolska ura bo skrajšana na 30 minut, upoštevati bo treba varnostno razdaljo, kar pomeni, da bo v razredu lahko največ 15 učencev.
Tudi na Hrvaškem že iščejo rešitev za začetek šolskega leta. Kljub številnim okužbam, največ jih je v Zagrebu in Splitu, se bodo po besedah pristojnih tam učenci vrnili v šolo. Pomočnik ministra za izobraževanje Momir Karin je pred dnevi zatrdil, da zaradi epidemije ne bodo znova zaprli vseh šol po državi tako kot spomladi, ampak bodo ukrepali na morebitnih posameznih žariščih.
Podobno namerava storiti Avstrija, kjer bi tudi v primeru, da bi bili med državami z največjim tveganjem za okužbo, zaprli šole samo v posameznih regijah. Razmišljajo o uvedbi tako imenovanega sistema semaforja, kjer bi vsaka barva pomenila drugačne ukrepe v zvezi z nošenjem mask, omejitvami športnih aktivnosti in petja pri pouku glasbe.
V nekaterih nemških deželah pa so pouk že začeli. V Severnem Porenju - Vestfaliji morajo učenci tudi med poukom tako nositi zaščitne maske, medtem ko so se ponekod odločili za manj stroge ukrepe. Na nekaterih šolah so otroke razdelili v več skupin, ki se med seboj ne smejo družiti, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in si morajo redno umivati roke.
V Italiji novo šolsko leto začnejo nekoliko kasneje, zato natančnejših navodil še ni. Zagotovo pa se bodo tudi tam dosledno držali higienskih priporočil in varnostne razdalje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta