Veliko otrok zaradi koronavirusa že danes doma, ugaša javno življenje. Čakalna doba za izstop iz države je več kot 15 ur

A.L., STA
13.03.2020 06:14

Število okuženih z novim koronavirusom bo danes preseglo stotico. Čeprav vrtci in šole začasno zapirajo vrata v ponedeljek, je že danes veliko otrok ostalo doma, s tem pa tudi nekateri starši. Meja z Italijo je po novem zaprta tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. V Sloveniji pričakujemo postopno ugašanje javnega življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlada v odhajanju je v četrtek sprejela še zadnje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Razglasila je epidemijo, s ponedeljkom pa bodo zaprli vse vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete. Zapiranje šol zadeva 300.000 ljudi; starši mlajših otrok bodo morali poiskati varstvo ali pa bodo ostali doma. Mnogi vrtci in šole samevajo že danes.
V preteklih dneh so na meji z Italijo vzpostavili šest nadzornih točk, kjer zavračajo tuje državljane, ki niso zdravi oz. nimajo potrdila, da niso okuženi s koronavirusom. V četrtek zvečer pa so slovensko-italijansko mejo zaprli za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo z nekaj izjemami zaprta tudi za tovorni promet.
Pričakovati je, da bo v kratkem ustavljeno tudi delo sodišč. Zakon o sodiščih določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V času trajanja teh posebnih ukrepov procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta