Veto državnih svetnikov na ukinitev dodatka za delovno aktivnost, vlada potrebuje zdaj 46 glasov

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
05.11.2019 16:41

Državni zbor bo moral o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost odločati še enkrat in zbrati 46 glasov poslancev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Državni svet je izglasoval veto na ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Za je glasovalo 13 svetnikov, proti trije. Državni zbor bo tako o noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki jih predlaga vlada, moral odločati znova. Podpora predlogu pa je vprašljiva, saj bo za sprejem novele moralo glasovati vsaj 46 poslancev, minuli teden pa jih je za glasovalo le 34.
Predstavniki delojemalcev v DS so se, kot je pojasnila državna svetnica in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, za veto zavzeli, ker so prepričani, da spremembe ne bodo vodile v hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči, temveč v poslabšanje njihovega socialnega in materialnega položaja ter v večjo izpostavljenost revščini in socialni izključenosti.
"Če res prihaja do zlorab pri prejemanju dodatka, naj se poišče tiste, ki ga zlorabljajo, in naj se jim dodatek vzame, ne pa da se ga jemlje vsem po vrsti," je dejala. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namreč kot argument za ukinitev dodatka navaja tudi, da prihaja do zlorab.
Veto na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih je podprla tudi komisija DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Od devetih navzočih članov komisije je podporo vetu izreklo šest članov, trije pa so bili proti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta