(VIDEO) Kako bodo šolarji najbolj uspešni? Zdravniki svetujejo dvoje

Jana Juvan Jana Juvan
03.09.2024 13:04

Čim manj zaslonov in dovolj spanca. V videu so v Zdravniški zbornici podali kar nekaj nasvetov staršem pred novim šolskim letom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za predšolske otroke (do 6 let) priporočajo manj kot eno uro zaslonskega časa dnevno, za šolarje (6–12 let) pa do uro in pol dnevno
Sašo Bizjak

V Zdravniški zbornici Slovenije so ob začetku šolskega leta starše želeli spomniti na nekaj koristnih nasvetov, ki bodo pomagali najmlajšim pri doseganju najboljših rezultatov, kot so dejali. Pri tem so izpostavili zadostno količino spanja in izogibanje zaslonom. Le tako so lahko otroci optimalno spočiti in zbrani, meni stroka. 

"Kakovosten spanec je ključnega pomena za razvoj in učenje. Poskrbite, da imajo otroci reden urnik spanja, urejeno večerno rutino brez zaslonov vsaj dve uri pred spanjem," svetujejo zdravniki. Otroci, stari od 6 do 13 let, potrebujejo med 9 in 11 ur spanja na noč, najstniki (14–17 let) pa med 8 in 10 ur, so še povedali.

Na svojem Facebook profilu so objavili tudi video, v katerem so navedli tudi učinke pomanjkanja spanja. To so utrujenost in bolečine, pa tudi motnje razpoloženja, oslabljena moralna presoja, težave s spominom, miselne težave in slaba zbranost, pa simptomi, ki spominjajo na motnjo ADHD, oslabljena imunost ter večje tveganje za poškodbe in nekatere bolezni kot je sladkorna bolezen ali srčno-žilne bolezni.

Otroci, stari od 6 do 13 let, potrebujejo med 9 in 11 ur spanja na noč, najstniki (14–17 let) pa med 8 in 10 ur
Monkeybusiness

Glede uporabe zaslonov so spomnili na strokovne smernice, ki pomagajo pri orientaciji staršem spoznati, kolikšna je pretirana rabe zaslonov. "Zaslonom se ni mogoče popolnoma izogniti, vendar je pomembno, da jih uporabljamo zmerno in premišljeno. Za predšolske otroke (do 6 let) priporočamo manj kot eno uro zaslonskega časa dnevno, za šolarje (6–12 let) pa do uro in pol dnevno," so zapisali. Ponudili pa so še boljšo alternativo zaslonom: "Spodbujajte otroke k raznovrstnim dejavnostim na prostem, igri in druženju z vrstniki." 

Kadar pride do zasvojenosti z zasloni, ki je v sodobni družbi v porastu sploh med mladimi, lahko to prepoznamo po določenih znakih.
Sašo Bizjak

Kadar pride do zasvojenosti z zasloni, ki je v sodobni družbi v porastu sploh med mladimi, lahko to prepoznamo po določenih znakih. Med najpogostejše sodijo spremenjene navade (spanje, prehranjevanje, higiena, skrb zase), izguba zanimanja za pouk, aktivnosti in druženje, upad pričakovanega uspeha, čustvovanje (nihanja, reakcije, zapiranje vase, razdražljivost, težave v odnosih, slabša pozornost), pa tudi prikrivanje določ

https://fb.watch/umDAFdjjiI/

enih stvari in izguba občutka za čas, nezmožnost odložiti zaslon ter stalno razmišljanje o spletnih aktivnostih.  

Na Zdravniški zbornici so v videu sporočili še, da so straši za zgled otrokom pri zmajšanju rabe zaslonov, svetujejo pa tudi, naj otroci, ki so mlajši od 15 let, nameščajo programe na pametnih napravah le z vednostjo staršev. Samostojne uporabe pred četrtim razredom po njihovi oceni ne bi smelo biti, zasloni naj bodo ugasnjeni dve uri pred spanjem, pravtako naj jih otroci nimajo v svojih sobah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta