(VIDEO) Na merilni postaji pri Ilirski Bistrici sunek vetra 107 kilometrov na uro: Kaj so povedali prebivalci?

Va, STA
02.08.2023 06:54

Nekaj čez 20. uro sinoči se je nad Ilirsko Bistrico razvil tornado, zgoraj omenjena hitost pa niti ni iz njegovega središča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zračni posnetek Ilirske Bistrice po tornadu.
Facebook/Štab Civilne Zaščite Občine Ilirska Bistrica

Zaradi neurja z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je v ponedeljek zvečer prešlo Slovenijo, so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 69 dogodkov, sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je poškodoval najmanj 11 objektov.

Na merilni postaji Agencije RS za okolje (Arso) pri Ilirski Bistrici je imel najmočnejši sunek vetra hitrost 107 kilometrov na uro, v samem središču tornada pa gotovo čez 150 kilometrov, je dan potem za Večer povedal Gregor Vertačnik iz Arsa. 

Na upravi za zaščito in reševanje so dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sprožila sta se dva zemeljska plazova in ogrožala objekte. 

Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

V Podravju zaradi neurja največ dela v Slovenski Bistrici in Račah-Framu

V prvi občini so morali posredovati sedemkrat, v drugi pa osemkrat. O težavah poročajo še z območja Lenarta, Dupleka in Šentilja, medtem ko je bilo na Ptujskem treba posledice neurja odpravljati le v občini Zavrč.

Kot so sporočili iz mariborskega regijskega centra za obveščanje, so v času večernih neviht na območju Slovenske Bistrice zabeležili sedem dogodkov, predvsem zaradi poplavljenih objektov in dvorišč.

Med drugim so gasilci iz Spodnje Polskave in Zgornje Bistrice črpali meteorne vode iz kleti stanovanjskih objektov, čistili strugo potoka in postavljali protipoplavne vreče ter tako preusmerjali tok meteorne vode stran od objektov.

Osemkrat so morali zaradi podrtih dreves in poplavljenih objektov posredovati v občini Rače-Fram. Gasilci iz Frama, Podove in Rač so med drugim odstranili podrto drevo s cestišča in črpali meteorno vodo iz kleti stanovanjskih objektov, s postavljanjem protipoplavnih vreč pa so prav tako preusmerjali tok meteorne vode in s tem preprečili njen vdor v objekte.

V občini Lenart so morali gasilci v Zgornji Voličini s folijo prekriti 200 kvadratnih metrov plazu, ki je ogrožal stanovanjski objekt, o dogodku pa so obvestili vse pristojne občinske in druge službe.

Nekaj manjših posredovanj je bilo ponoči še v občinah Duplek in Šentilj, od nikoder pa ne poročajo o morebitnih poškodovanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta