(VIDEO) Občinski redar, skrit ob Soči, ustavlja kajakaše: Kolikšna je lahko kazen?

Miha Raičevič Miha Raičevič
29.03.2024 10:00

Ta mesec so začele veljati nove cene za dovolilnice za plovbo po reki Soči v občinah Kobarid in Tolmin. Spletni uporabnik je ujel kobariškega redarja, ki se je skrival ob reki in ustavljal kajakaše. Kaj je odgovorila občina?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

15. marca se je začela plovba po Soči, vsaka od treh občin pa jo z odloki ureja po svoje. Občini Kobarid in Tolmin sta sicer sprejeli skoraj enaka odloka, predvsem se ločita po ceni dovolilnice, Bovec pa vztraja pri starem režimu, ki pri zaračunavanju ločuje med plutjem z rafti in kajaki. 

Najdražje dovolilnice so v občini Kobarid, ki jo že drugi mandat vodi Marko Matajurc. Novi kobariški odlok je odpravil sezonske dovolilnice za rafte, tako da so zdaj enake dovolilnice za vse, ki plujejo po reki, prej pa so osebne dovolilnice kupovali le kajakaši. Za rafte so ponudniki vodnih športov kupili eno sezonsko dovolilnico, ki je stala 500 evrov. 

V občini Kobarid globa za tistega, ki nima dovolilnice, znaša 800 evrov. "Dostop do plovbnega območja je dovoljen le na za to določenih vstopno-izstopnih mestih. Veljavnost dovolilnic se večinoma preverja na vstopno-izstopnih mestih. Ima pa medobčinski redar, v skladu z zgornjim zapisom, pravico izvajati nadzor nad izvajanjem plovnega režima ob reki Soči, za katero ima pristojnost po odloku," so nam odgovorili na občini Kobarid. 

Dejstva, da so v tej občini dovolilnice najdražje, niso neposredno komentirali, so pa ponudili nekaj pojasnil. Med drugim to, da bodo na ta način pridobljena dodatna finančna sredstva namenili celoviti posodobitvi in upravljanju vstopno-izstopnih mest. Dodajajo, da je cilj odloka dvig turističnih storitev na višjo raven, pri čemer poudarijo zagotavljanje višje kakovosti doživetja na in ob reki za obiskovalce, ribiče, lokalne prebivalce in druge.  

Na spletu se je ob uveljavitvi odloka, torej 15. marca, pojavil posnetek, ki prikazuje občinskega redarja med nadzorom. Videti je, da se je skril ob reki Soči, nato pa je ustavil kajakaša. "Posnetek prikazuje občinskega redarja med izvajanjem nadzora nad izvajanjem plovnega režima na reki Soči tik ob vstopno-izstopnem mestu Trnovo 1, za katero ima pristojnost Medobčinska uprava. Po dosegljivih podatkih v tem primeru ni bila ugotovljena kršitev odloka," so nam odgovorili na občini. 

Ustavno sodišče zavrglo poziv za začasno zadržanje

Prav 15. marca je bila v javnosti predstavljena odločitev ustavnega sodišča glede predloga Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) raftarjev za začasno zadržanje izvajanja kobariškega odloka. Ustavno sodišče je predlog za začasno zadržanje zavrnilo. 

Raftarji so prepričani, da gre za nezakonit odlok in za prikrito obdavčevanje. "Davki so zgolj v pristojnosti države, ne more občina pobrati več kot država," je februarja za Primorske novice trdil Goran Kavs, predsednik združenja GIZ raftarji. Opozarjajo tudi, da se bo njihova storitev za turiste precej podražila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta