(VIDEO) Preboj za Maribor: Začetek dober, zdravniki čakajo na nadaljevanje

Andreja Kutin Lednik
23.05.2019 20:15

Z okroglo mizo o zdravstvu je Večer odprl serijo debat o težavah v mestu in širše. Znižani količniki so korak v pravo smer, a sledijo naj drugi ukrepi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branka Bezjak, Marko Turčin, Maja Arzenšek, Tomaž Pliberšek in Stane Frim na okrogli mizi o zdravstvu.
Sašo Bizjak

Preobremenjenost, velik časovni pritisk, preobsežna administrativna dela so težave, s katerimi se družinski zdravniki soočajo že vsaj deset let. Ko so ob koncu preteklega leta mariborski zdravniki izvedeli, da bodo primorani v skladu s splošnim dogovorom za leto 2019 prevzeti še več dela, so se odločili za drastično potezo. Spisali so odprto pismo z vsemi opozorili, obenem pa napovedali odpovedi delovnih razmerij, če se razmere ne uredijo.
{facebookpost}https://www.facebook.com/televizijabktv/videos/444455842790825/{/facebookpost}
Sledili so jim še drugi zdravniki po državi, v Kranju pa so odpovedi tudi podali. Prejšnji teden je sicer vlada potrdila aneks k splošnemu dogovoru, s katerim je bila znižana zgornja meja glavarinskih količnikov, a to je šele začetek, pravijo zdravniki in to so danes potrdili tudi sogovorniki na Večerovi okrogli mizi o javnem zdravstvu, na kateri je novinarka Branka Bezjak iskala odgovore na težave zapletenega zdravstvenega sistema z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Tomažem Pliberškom, vodjo mariborske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Stanetom Frimom, družinsko zdravnico in vodjo enote splošnega zdravstva v ZD Maribor Majo Arzenšek in pomočnikom direktorja ZD Maribor za finančne zadeve Markom Turčinom. Slednja sta poudarila, da prvi aneks ni dovolj, nujno naj sledijo še druge spremembe, nov tim namreč vpliva na povprečje institucije, kar pomeni manj denarja za zdravstveni dom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta