(VIDEO) V treh ali štirih sekundah ni bilo več ničesar: Kako sta dve družini iz Ljubnega ostali brez hiš?

M.R.
07.08.2023 15:30

Objavljamo izpovedi dveh moških iz Ljubnega ob Savinji, ki sta v petek zjutraj ostala brez hiš. Poleg njiju pa svojo zgodbo o reševanju strica in sebe pove še njuna bližnja soseda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaz v Ljubnem ob Savinji, ki je odnesel dve hiši.
Sašo Bizjak

Rajko Kosmač iz Ljubnega pri Savinji je zaradi poplav in plazu ostal brez hiše. "Z besedami se ne da povedati," je pojasnil dogodke usodne noči, ko jim je odneslo hišo. Pravi, da je imel že od poplav leta 1990 in 2012 strah pred takšnimi dogodki. Zato tudi tokrat ni celo noč spal. 

Zdaj so nastanjeni pri kolegici, kako bo šlo naprej, pa trenutno ne ve. Tudi soproga težko prenaša vse skupaj, hčerka pa ima štirimesečnega dojenčka. "Šla je kompletna hiša z vsem, ostale so mi le majica in hlače in škornji. To, kar imam sedaj na sebi, so mi že dobri ljudje dali," pojasnjuje. 

Pravi, da je zjutraj, ko je bila nevarnost že res blizu, prišel še sosed. Žena, hčerka z vnučko in možem so bili že zunaj, sam pa je želel zapreti hišo, a to ni bilo več mogoče. Zato je iz nje zbežal skozi drugi vhod. Prestopili so most, prek katerega je že tekla voda, in se zatekli na hrib. Dve ali tri minute pozneje pa so slišali ropot. "V treh ali štirih sekundah ni bilo več hiše. Samo pokadilo se je, pa ni bilo več ničesar," je pojasnil. 

Z ženo sta v hišo vlagala 40 let, pred kratkim napeljala tudi novo centralno kurjavo. "Vse smo dali notri," je dejal. Imel je tudi šest motorjev starodobnikov, sin pa je imel tudi dva dražja delovna stroja. "Ničesar nimamo," je še povedal s tresočim glasom. "Ne vem, če nisem dojel," je dejal ter dodal, da morajo še vse skupaj prespati. Bili so tudi pri županu, ki naj bi iskal nadomestno bivališče. Ocenjuje, da bo trajalo več let, preden bo dolina obnovljena. 

Ko je prišla voda, ni bilo več ničesar

Njegov svak Albin Krebs, ki je ostal brez hiše in delavnice, je dejal, da je bilo zelo kruto. "V parih minutah sta šli obe hiši," je povedal Krebs in nato pojasnil, da se je to dogajalo okoli 4.30. Takrat so bili vsi stanovalci hiše zunaj, saj so opazovali naraščanje vode. Njegov sin Robi Krebs je nato opozoril, da plazovi že nosijo drevje, zato so se zatekli v breg. "Čez dve, tri minute je prišel plaz in je odnesel obe hiši. Malo se je pokadilo in se ni videlo, potem pa je prišla še voda in ni bilo ničesar več," je povedal. 

Pa tudi, da je ostal popolnoma brez vsega, ima le to, kar je imel oblečeno. Zdaj jim pomagajo sosedje. Na vprašanje, kako naprej, pa odgovoril: "Ne vem, če bo zavarovalnica kaj dala." Ima 47 let delovne dobe, od tega je imel 33 let svojo obrt, zdaj pa je bil upokojen. "Zdaj je pa vse šlo. V parih minutah nimaš ničesar," je nadaljeval. Obiskal jih je tudi župan, ponudili so jim hrano in pijačo. 

Plaz je odnesel tudi 12 tisoč evrov, ki jih je družina privarčevala za avto. Nahrbtnik z denarjem je nekje pod hudourniškim nanosom. Izgubili so tudi tri avte, enega so našli vzdolž plazu, približno 500 metrov nižje od hiše. Do vrha je bil zasut s  kamni in skalami.

Pravi, da je šel od tragičnega dogodka vsako jutro odšel na posest, kjer sta stali hiši. "Ne moreš pomagati. Narava je naredila svoje," je povedal s solzami v očeh. Pojasnjuje, da je bilo že ob poplavah v 90. letih prejšnjega stoletja hudo, ko jim je spodkopalo hišo, a so potem to okrepili z betonom.  Na vprašanje, če se je že kdaj prej na tem območju sprožil kak plaz, je odgovoril, da nikoli v 45 letih, odkar on živi tam. 

Huje kot pred 33 leti

Malo nižje pod njunima hišama, še vedno stoji hiša Mie Fale. V času, ko je voda zalilo hišo, so bili oni notri. V spodnjem prostoru je bil njen stric, ki je bil v vodi do podpazduhe kar dve uri in pol, preden so ga lahko rešili. "Sploh še ne dojame, kaj se je zgodilo. Tudi mi mislim, da ne dojamemo. Počasi prihaja za nami," je povedala. 

Sama je doživela tudi poplave leta 1990. Takrat je imela sinova, stara 6 mesecev in 4 leta. Tudi takrat je voda vrla v hiši in mlajšega sina so komaj rešili. Sama ocenjuje, da je bila tokratna poplava "precej hujša" kot pred 33 leti. "Bilo je, kot bi nekdo odprl jez. Zalilo nas je," je opisala in dodala, da je bilo na cesti, ki je bila pred tem suha, v dveh minutah vode do kolen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta