(FOTO) Župan Ljubnega: "Do nekaterih se še tedne ne bomo prebili, to je popolno uničenje!"

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.08.2023 11:12

Pomoč v odrezane Luče in Solčavo prihaja preko Jezerskega, dostavljajo jo tudi s pomočjo helikopterja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubno ob Savinji
Sašo Bizjak

Župan Ljubnega Franjo Naraločnik je tisti, ki je vsaj v zaselku Trbiž preprečil najhujše – tik preden se je sprožil plaz, ki je na enem delu odnesel dve hiši, na drugem še dve, v nevarnosti so pa še vsaj tri hiše, je z glasnim trobljenjem prebudil ljudi, da so se pravočasno umaknili. Več o tem, kako so se srečno rešili, v članku Ljubno ob Savinji: Brez sosedov bog ve, kaj bi se zgodilo. "Ja, takrat smo reševali, danes pa jočemo z njimi. Adrenalin je popusti, zdaj prihaja vse za nazaj … Kaj s temi devetimi družinami, kaj s 30 ljudmi, kje jim zagotoviti pomoč, ki ne bo samo za en dan, ampak za leta, preden si opomorejo kot družine," pripoveduje Naraločnik.

Ljubno ob Savinji 
Sašo Bizjak
Ljubno ob Savinji
Sašo Bizjak

Preselili so tudi družine, ki so zaradi plazu še v nevarnosti. "Poleg tega smo v smeri proti Rastkam tudi morali zaradi porušene hiše preseliti mlado družino. Eno smo s helikopterjem še včeraj reševali, ker se jim je tudi hiša podrla. Ob tem smo prepadeni, kaj nam razkriva zmanjšan vodotok, ki nam ponuja strašne poglede na opustošenje, razdejane ceste, vodovode, brez elektrike je še zmeraj tri četrt občine. Pa brez vode … Ah, še tista, ki je, ni uporabna."

(FOTO) Ljubno ob Savinji: Brez sosedov bog ve, kaj bi se zgodilo

Ljubno ob Savinji 
Sašo Bizjak
Ljubno ob Savinji 
Sašo Bizjak

Trenutno na Ljubnem čakajo materialno pomoč. "Čakamo helikopter z vrečami hrane in osnovnimi potrebščinami za več kot 20 lokacij," opisuje. Kljub temu, da je bila cesta do Ljubnega včeraj že deloma prevozna, do nekaterih lahko pridejo le po zraku. "Čakamo, da pridemo na vrsto. Kolikor sem seznanjen, rešujejo življenja v Črni, potem bodo prišli do nas, da oskrbimo ljudi, ki so ostali v zaselkih, ki so še odrezani. Ker do njih po zemlji ne bomo prišli še dneve in tedne, to je popolno uničenje. Res bomo rabili veliko pomoč v takšnih in drugačnih oblikah, da pridemo v približno normalne tire," poudarja župan.

Ljubno ob Savinji 
Sašo Bizjak

Medtem je postalo tudi bolj jasno, kakšno je stanje v Solčavi in Lučah, čeprav telefonskih povezav še ni. "Luče in Solčava sta pod kontrolo. To lahko povem. Nihče ni v življenjski nevarnosti," zagotavlja Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite za Zahodno štajersko regijo. "Kakšno je dejansko stanje, še ne vemo, še zbiramo poročila. Prioriteta je zagotavljanje prevoznosti ceste do Luč oziroma do Solčave. Do tja smo se sicer prebili preko Jezerskega, po tej poti se jim tudi dostavlja materialna sredstva, gorivo, hrano, vodo," dodaja. Trenutno je konvoj hrane in goriva že prispel na Solčavsko, kmalu bo prišel tudi do Luč. Materialna sredstva, voda in predvsem gorivo za agregate, bo na voljo pred Gasilskim domom v Lučah. Cesta med krajema je prevozna, a samo za terenska vozila.

Ljubno ob Savinji 
Sašo Bizjak

Koliko hiš in poslopij je uničenih v Lučah in Solčavi, še ne vedo. "Še zbiramo informacije," dodaja. Po naših podatkih naj bi lokaciji Raduha bilo 45 kompletno podrtih hlevov, poginilo je vsaj 8 govedi. Domačinom trenutno pomagajo gasilci, vojska naj bi na to področje prispela jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta