(VIDEO) Začetek mature: Dijaki v karanteni danes na testiranje. Kustečeva zaželela uspešen zaključek "drugega nenavadnega šolskega leta"

Saša Britovšek, VČ
03.05.2021 11:00
V torek esej iz materinščine, osrednji del mature pa v soboto, 29. maja. Okuženi s covidom-19 bodo čakali jesenski rok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo lani, kako bo letos, bomo videli jutri.
 
Andrej Petelinsek

V torek, 4. maja, bo v slovenskih gimnazijah 6624 dijakov pisalo prvo dejanje letošnjega zrelostnega izpita, esej iz materinščine, ki jim bo prinesel polovico ocene pri tem predmetu. Poklicna matura in osrednji del splošne mature pa se začneta v soboto, 29. maja, s pisnim izpitom iz angleščine.

Po prvomajskih počitnicah se je na twitterju oglasila ministrica za izobraževanje Simona Kustec ter vsem šoloobveznim in tudi učiteljem zaželela uspešen zaključek že drugega nenavadnega šolskega leta, tako je rekla. Posebej drži pesti za maturante in maturantke. Letos je na maturo prijavljenih nekaj več kot 17.000 dijakov in dijakinj, od tega okoli 7180 na splošno maturo in nekaj več kot 10.620 na poklicno.

Dijaki, ki so v tem času okuženi s koronavirusom, se prvega roka mature ne bodo mogli udeležiti. Z ustreznimi dokazili bodo imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj.

Dijaki, ki jim je v času opravljanja mature predpisana karantena, bodo to lahko prekinili in k pisanju pristopili z negativnim izvidom PCR-testa, a ne starejšim od 24 ur. Na ministrstvu za izobraževanje tem dijakom predlagajo, naj test opravijo danes, v ponedeljek, po deveti uri dopoldan, pri vstopnih točkah za testiranje naj bi jih obravnavali prednostno. Test bo zanje brezplačen, potrebovali bodo le potrdilo šole, da opravljajo maturo. Zanje bo med opravljanjem izpita obvezna uporaba kirurške zaščitne maske, če bodo njihove maturitetne obveznosti trajale več kot dve uri, pa uporaba maske tipa FFP2. Izpit bodo opravljali v ločenih učilnicah pod nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oziroma so bili ustrezno cepljeni, prav tako bi jim morale šole zagotoviti ločene vhode in dostop do učilnic.

Če bodo dijaki, ki jim je predpisana karantena, danes dobili pozitiven izvid PCR-testa, jih čaka izpit v jesenskem roku, o svoji okužbi pa morajo v 24 urah obvestiti državno komisijo za maturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta