Novi sev virusa tudi že v Italiji, Štrukelj omenja novo potencialno zdravilo za covid-19

M.R.
21.12.2020 13:13
Ne le v Veliki Britaniji, tudi v nekaterih drugih državah so že zaznali bolj virulenten sev koronvirusa. Tudi Slovenija spremlja morebiten pojav mutacij novega koronavirusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj
Jure Zauneker

Profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj je glede mutacije SARS-CoV-2 virusa, ki so jo zaznali v Veliki Britaniji, povedal, da so takšne spremembe pričakovane. Gre za mutacijo na mestu, ki ga virus uporabi ob pripenjanju na človeško celico, kar pomeni, da se virus lažje širi, za zdaj pa nič ne kaže na to, da bi bila smrtnost zaradi te mutacije večja oziroma da bi bil hujši potek bolezni. 

Britanske oblasti so že 14. decembra obravnavale 1100 posameznikov v Londonu in še 4700 v Walesu, ki so bili okuženi z novim podtipom koronavirusa, je povedal Štrukelj in poudaril, da je nekoliko zaskrbljujoče to, da iz Londona o tem niso že prej poročali. V Belgiji so štirje primeri, na Nizozemskem je en primer, na Danskem prav tako štiri, v Italiji pa dva primera tega seva virusa. 

Tudi Slovenija zalo aktivno opazuje, kaj se na področju mutacij koronavirusa dogaja na njenem ozemlju, pomirja Štrukelj. Omenil je, da se s tem ukvarjajo v laboratoriju profesorice Tatjane Avšič. Do pred nekaj dnevi ni bilo podatka, da bi se tak sev pojavil tudi v Sloveniji.

Hkrati Štrukelj pravi, da večje bojazni glede cepiv zaradi novega seva ni, saj da je mogoče razmeroma hitro že obstoječe cepivo prilagoditi tudi novemu sevu. Hkrati takšna sprememba cepiva ne gre ponovno skozi dolgotrajna testiranja, ampak je ta postopek precej krajši.

Novo zdravilo?

Sicer pa se v svetu pojavlja novo potencialno zdravilo za covid-19. Gre za zdravilno učinkovino ivermektin, ki se sicer uporablja proti parazitom. "Velika prednost te učinkovine je, da je poceni in da ima izkazan profil varnosti, kar se tiče indikacije proti parazitom," je povedal. Trenutno je zdravilo v drugi fazi kliničnega preizkušanja na približno stotih pacientih. Polovica jih prejema placebo, polovica pa dejansko omenjeno zdravilo in rezultati so "kar spodbudni", je povedal Štrukelj.

Študija je pokazala, da zdravilo kar 5000-krat zmanjša reprodukcijo virusa znotraj celice. Vendar pa gre za šele drugo fazo kliničnega testiranja, v tretji fazi bi ga morali preizkusiti še na od 20.000 do 30.000 posameznikih, kar bi šele zares potrdilo učinkovitost in varnost zdravila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta