"Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje." V torek zabeleženih 707 okužb, opravljena 4902 testa

A.L., STA
14.10.2020 11:26

V torek so v Sloveniji opravili 4902 testa na okužbo z novim koronavirusom, potrjenih je bilo rekordnih 707 okužb, je na novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 210 bolnikov, od tega jih 35 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

V primerjavi s ponedeljkom se je število novih okužb skoraj podvojilo. V torek je bilo opravljeni največ testiranj doslej.

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil, da današnji podatki kažejo, da so razmere vse bolj resne. Virus se ne le širi, ampak se širi vedno hitreje. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a razmere zahtevajo ukrepanje, saj do sedaj sprejeti ukrepi niso v zadostni meri pripomogli k zamejevanju širjenja virusa. Vse kaže, da do sedaj sprejeti ukrepi niso pripomogli k zamejevanju virusa. Včeraj popoldne se je sestala tudi vlada RS v krizni sestavi skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje, kjer so uskladili možne ukrepe. Danes popoldne bo potekala seja vlade, na kateri bo vlada odločala o sprejemu novih ukrepov.

Po Kacinovih besedah tudi danes o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Imajo pomoč regijskega tima ter tudi dodatno pomoč strokovnjakinj za okužbe, ki so jih zagotovili na ministrstvu za zdravje.

Kacin je povedal, da so včeraj članice EU sprejele načelni dogovor o priporočilih, vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja kot odziva na pandemijo. Dogovorile so se za sorazmerno, nediskriminatorno in začasno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja. "Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati vnaprej, če je možno 48 ur preden bodo te stopili v veljavo, in da je javnosti potrebno ukrepe napovedati 24 ur vnaprej."

Države bodo vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v preteklem tednu in o odstotku pozitivnih testov v preteklem tednu. Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen tudi zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna Unija bo tako odslej imela enoten koronski semafor.

V. d. direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne je dejala, da se o tem, ali popolnoma prepovedati obiske oziroma ali jih samo omejiti oziroma izvajati pod nadzorom, odločajo glede na vrsto zdravstvene dejavnosti. Če bodo ocenili, da se bi lahko obravnava pacienta ob vključitvi svojcev bistveno izboljšala, bodo to upoštevali.

Ob tem je opozorila še, da je splošna odredba ministrstva za zdravje ta, da se ukinejo programi, ki se lahko prestavijo, torej pregledi in posegi, ki niso življenjsko pomembni. Del presoje bo še vedno na izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta